Bas Haan, verslaggever van televisieprogramma Nieuwsuur, kreeg vanmiddag zijn prijs in handen in Hilversum. Hij is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2015. Hij krijgt deze prijs onder anderen voor zijn primeurs over de Teeven-deal.

“Z’n zaak is een droom van een onderzoeksjournalist, absoluut. Dit is waar journalistiek uiteindelijk om gaat. Datgene proberen te onthullen wat autoriteiten verborgen proberen te houden. Dit dossier is wel een droom van een journalist”, vertelt Haan vandaag in het NPO radio 1-journaal.

In maart 2015 haalde Haan informatie boven water wat voor grote commotie zorgde in de politiek. Fred Teeven waste in zijn tijden als officier van justitie 4,7 miljoen euro zwart geld wit voor drugscrimineel Cees H. Het ministerie deed er te lang om het vinden van een bonnetje van de deal. Dit alles kostte staatssecretaris Teeven, minister Ivo Opstelten en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg hun functies.

Levensloop

Haan is geboren in 1973 in Sint-Oedenrode. Hij ging naar de middelbare school in Eindhoven. Hij studeerde technische natuurkunde en kunst-en cultuurwetenschappen. Uiteindelijk is hij afgestudeerd als maatschappijhistoricus, maar zijn doel was om journalist te worden. Daarom is hij tijdens zijn studie ook begonnen als rechtbankverslaggever bij Persbureau Cerbeus. In 2000 ging hij werken bij het tv-programma Netwerk. In 2007 begon hij bij Nova, dat tegenwoordig Nieuwsuur heet.

Successen

Journalist van het jaar

En natuurlijk in 2015 is hij verkozen als journalist van het jaar.  Wegens vasthoudendheid, zorgvuldigheid en vanwege het maatschappelijke belang van zijn onderzoek, hiervoor wil de jury hem een prijs toekennen. “Haan liet de kijker zien dat de overheid in dit geval de beeldvorming liet prevaleren boven de werkelijkheid. Hij legde pijnlijk de machinaties van de politieke kopstukken in deze zaak bloot”, aldus Villamedia

Dit is de tiende keer dat de prijs wordt toegekend door Villamedia en redactie-adviesraad. Joris Luyendijk, Hans Jaap Melissen, Rob wijnberg en Olaf Koens, hebben ook eerder de prijs gekregen. Klik hier voor een tijdlijn met alle winnaars