Wie kent ze niet? De Haagse en Amsterdamse ‘carnavalsvierders’ die massaal naar Brabant afreizen. Vaak zorgen ze voor de nodige ergernissen bij de ingeburgerde Oeteldonkers en Kruikenzeikers. Ze maken ruzie, zeuren continu over de muziek en hebben geen idee waar carnaval vandaan komt. 

Marco van Dalsen, lid van de Oeteldonkse club De Eldorado’s, geeft aan dat de buitenstaanders vooral niet lastig moeten zijn. “Wat mij betreft is het belangrijkste dat ze geen agressie uitstralen en de Oeteldonkers respecteren.” Tussen alle carnavalsmuzikanten door hossen wordt ook niet gewaardeerd.

Kielegat

In Kielegat willen ze net als in Oeteldonk benadrukken dat iedereen welkom is. Maar ze hechten veel waarde aan de historie en tradities. Respect voor de lokale gebruiken is een speerpunt. Ook wordt er opgeroepen het alcoholgebruik goed in de gaten te houden, maar dat geldt natuurlijk ook voor de lokale bewoners.

Kruikenstad

Wanneer je niet wil opvallen als buitenstaander in Kruikenstad moet je mee met de kruiken en kruikinnen. Het dragen van een traditioneel kleuren is een must. Al is het enkel de groen-oranje gekleurde sjaal.

Brabantse geboden

Al met al lijken alle carnavalssteden in Brabant hetzelfde te willen. Ze verwachten van de bezoekers dat ze, zonder al te veel overlast te veroorzaken, met hun meefeesten. Voor wie van plan is Oeteldonk te bezoeken, vergeet niet even de elf Oeteldonkse geboden te lezen.