Woensdagmiddag werd bekend dat klokkenluiders in ministerie van Veiligheid en Justitie tegengewerkt worden. Hiermee kwam minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wederom negatief in het nieuws. Maar, in hoeverre kunnen wij onze minister verantwoordelijk houden voor dit alles?

“Ik weet niet in hoeverre wij deze negativiteit minister Van der Steur kunnen aanrekenen. Ik denk dat er een bepaalde, negatieve sfeer binnen het ministerie onstaan is, die er ook al was voor Van der Steur. Hij is een relatief nieuwe minister.” stelt Simon Otjes, politicoloog aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Het is lastig te zeggen wie we hiervoor verantwoordelijk kunnen houden. “Van der Steur blijft politiek verantwoordelijk, maar of hij ook persoonlijk verantwoordelijk is, kan ik niet zeggen”

Deal, bonnetje, foto en MH17

Minister Van der Steur ligt al onder vuur na onthullingen over de zogenaamde Teeven-deal in Nieuwsuur. Na meer onthullingen in het programma, blijkt dat uit interne e-mailcorrespondentie van de ICT-afdeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie, iemand opdracht gaf de zoektocht naar het bonnetje van de Teeven-deal te staken. Eerder moest Van der Steur ook al toegeven te hebben gefaald wat betreft Volkert van der G. De minister had fouten gemaakt in zijn berichtgeving naar de kamer over een foto die van hem verscheen. Ook moest de minister onlangs zijn excuses aanbieden voor zijn rol in het ontslag van MH17-professor George Maat.

‘Strafexpedities op ministerie’

Vertrouwenspersoon integriteit van het ministerie van veiligheid en justitie, Sjaak Jansen, maakte eerder woensdag bekend dat klokkenluiders worden tegengewerkt. “Er zijn mensen ontslagen omdat ze zogenaamd een oude printer hadden gestolen, wat niet eens bleek te kloppen. Veel grotere vergrijpen werden ondertussen met de mantel der liefde bedekt.” meldde hij in het NRC.