Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) kondigde dinsdag aan de dienstplicht voor vrouwen in te voeren. “Een wetswijziging leidt ertoe dat ook vrouwen kunnen worden opgeroepen als de opschorting van de opkomstplicht in Nederland zou eindigen”, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Maar wat heeft dit symbolische voorstel eigenlijk voor gevolgen?

Symbolisch

Doordat de opkomstplicht deze week twintig jaar geleden is opgeschort, heeft het wetsvoorstel weinig gevolgen. Is het voorstel is dan vooral symbolisch bedoelt?  Irene de Bel, hoofdredactrice van feministisch vrouwenblad Opzij, hoopt van wel. “Ik hoop natuurlijk dat dit symbolisch, iets voor op papier blijft, zodat we niet echt de strijd aan hoeven te gaan.”

Terecht voorstel

Ondanks het feit dat we nu vrij weinig merken van dit voorstel, vindt de Bel dit toch een terechte wijziging. “Op papier hebben mannen en vrouwen op heel veel verschillende gebieden al gelijke rechten. Misschien werkt dit niet altijd zo in de praktijk, maar daar kan dit wetsvoorstel helaas weinig aan veranderen. Wat betreft defensie bleven de gelijke rechten als een van de weinige terreinen achter. Dit terwijl vrouwen net zo goed in het leger kunnen als mannen.” Vrouwen zijn inmiddels al meer dan zeventig jaar actief in de krijgsmacht, momenteel telt het Nederlandse leger zo’n 3.689 vrouwen.

Wat houdt dit in

De wetswijziging houdt in dat vrouwen van zeventien jaar, net als mannen, een brief over de dienstplicht zullen ontvangen. Deze plicht blijft gelden tot hun 45e jaar. In dit najaar stuurt Hennis het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.