Google moest zichzelf op de beurs lang achter Apple scharen. Maar nu is Google ’s moederbedrijf Alphabet Apple voorbij gestreefd. Wat doen de bedrijven eigenlijk om elkaar bij te houden in de moordende concurrentiestrijd?

Apple heeft een langere historie dan Google, daarom is het ook zo bijzonder dat het laatstgenoemde bedrijf het relatief oude bolwerk van Steve Jobs voorbij is gestreefd op de Amerikaanse beurs. Steve Jobs startte samen met Steve Wozniak zijn bedrijfje op in 1976, dat destijds nog Apple Computers heette, later werd dat Apple. Google vond pas ruim 23 jaar later het licht.

Google

Het succes is volgens Google expert Jeroen Rijkeboer deels te danken aan de timing. ‘’Ze waren een van de eerste bedrijven die met een zoekmachine kwamen. Destijds had je nog niet veel zoekmachines als google, veel werd er gedaan via startpagina.” Hoe Google in de toekomst in de markt staat, zou volgens Rijkeboer vooral liggen aan hoe het bedrijf met virtual reality om zal gaan.

Google breidde in 2000 de zoekfunctie uit in tien nieuwe talen, waaronder Nederlands. Augustus van 2001 was opnieuw een groot jaar voor Alphabet, er kwam een platform voor afbeeldingen bij. Drie jaar later komen er ook Gmail en Google Earth bij. Tegenwoordig kent de mailservice 425 miljoen gebruikers. In hetzelfde jaar gaat Google voor het eerste de beurs op. 2006 was misschien nog wel het belangrijkste jaar, Google nam Youtube over. Verder brachten ze in de jaren daarna ook nog de eigen webbrowser Chrome uit.

Apple

Om de concurrentiepositie met Google te behouden komt Apple ook met nieuwe ideeën. Zo willen ze in 2019 of 2020 de eerste Apple auto uitbrengen. Het zou gaan een op elektriciteit rijdende wagen. Dat de wagen zonder bestuurder rijdt is een doel voor de toekomst, maar in zijn beginperiode zal de wagen niet zonder chauffeur kunnen rijden.

In 1984 kwam Apple met zijn eerste onderscheidende succes. De Macintosh, een computer die kon praten en waarop je kunt tekenen werd in de markt gebracht. In 1991 was het bedrijf van Jobs opnieuw de eerste, ditmaal brachten ze de eerste laptop op de markt. Voor echte Applefanaten waren 2001, 2007 en 2010 grote jaren. Apple bracht in dezelfde volgorde de iPod, iPhone en iPad uit. Ondanks dat het goed gaat met Apple moeten ze nu Alphabet voor zich dulden.