Goedkope merkparfums, maar liefst 180 soorten . Één  van die ‘merken’ is Billionair . Nog nooit van gehoord? Dat kan kloppen. Dit is namelijk een geur van D&P Parfums. De Turkse parfumerie keten die inmiddels al in 38 landen namaak geuren verkoopt en op de grens van de legaliteit balanceert.

Het luchtje Billionair bijna dezelfde samenstelling als het populaire mannengeurtje One Million van Paco Rabanne. Volgens verkoopster Jamie Keijner wijken de geurtjes van D&P in samenstelling maar twee procent af van de merken die ze na-apen. Het is daarentegen drie keer zo goedkoop.

Hoe komt D&P Parfum hiermee weg? Volgens advocate Simone Dirven, gespecialiseerd in merkrecht, zijn er veel factoren die bepalen of bedrijven een rechtszaak te beginnen. “Wanneer een groot bedrijf een rechtszaak aan zou spannen komt het in de media”, zegt Dirven. Het zou als het waren reclame zijn voor D&P. “Rechters kijken bij namaak producten naar hoeverre het een origineel product is. Dit wordt per geval beoordeeld. Het is dus niet zo dat de samenstelling een bepaald percentage af mag wijken ”, aldus Dirven .

Op de vraag welke geuren goed verkopen, antwoordt Keijner: “Ik mag de merken niet noemen, maar dat is sowieso veel van Chanel en Black Opium. Eigenlijk gewoon de bekende geuren. De meeste mensen gaan vaak naar een andere winkel om de geuren te proberen. Als ze die daar te duur vinden , komen ze hierheen.”