Bart van U., de verdachte voor de moord op oud-minister Els Borst, heeft vandaag een bekentenis afgelegd. In zijn verklaring zegt U. haar te hebben vermoord omdat Borst verantwoordelijk was voor de euthanasiewet. Hij noemt zijn daad een “goddelijke opdracht”.

Els Borst werd in 2014 in haar garage door messteken om het leven gebracht. Ruim een jaar later werd U opgepakt als verdachte na een DNA-match. Het DNA van de dader werd aangetroffen op de plaats delict na de moord op Borst maar leverde pas een match op nadat U. in januari 2015 zijn zus vermoorde.

Zwijgrecht

U. beriep zich lange tijd op zijn zwijgrecht. Vanochtend gaf hij aan een verklaring te willen afleggen. De verklaring is achter gesloten deuren afgelegd in het bijzijn van zijn advocaat, rechters en de rechter-commissaris.

Rapport

Halverwege februari zou het Pieter Baan Centrum met een psychiatrisch rapport komen over U. Het verzoek van het Openbaar Ministerie om U. na zijn bekentenis opnieuw twee weken op te laten nemen werd de door de rechter afgewezen.