Hulp bij zelfdoding voor mensen die hun leven als voltooid beschouwen is op dit moment strafbaar en dat moet zo blijven. Dat concludeert een commissie van wijzen onder leiding van Paul Schnabel.

In de commissie van wijzen zitten zeven wetenschappers die onderzoek doen naar de juridische mogelijkheden van hulp bij zelfdoding. Zij kijken vooral naar de euthanasiewet en mogelijkheden om te voorkomen dat mensen hun leven voltooid achten.

Onderzoek

Het onderzoek stelt dat maar weinig mensen zonder medische klachten dood willen. De mensen die wel medische problemen hebben, hebben vaak al meerdere ouderdomsklachten die worden beschreven als ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Daardoor is euthanasie mogelijk en hulp van een vriend of familielid dus overbodig.

Eenzaamheid

Volgens de commissie is het ook belangrijk om te voorkomen dat mensen hun leven willen beëindigen. Uit een eerder onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat eenzaamheid kan leiden tot depressie en  een verhoogde kans op zelfmoord. Door eenzaamheid tegen te gaan en zelfredzaamheid te verhogen kunnen zelfmoordgedachten worden voorkomen.

Albert Heringa

Aanleiding voor het onderzoek was de zaak rondom Albert Heringa. Hij werd aangeklaagd omdat hij zijn 99-jarige moeder had geholpen haar leven te beëindigen. Hij hielp zijn moeder omdat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren. Heringa werd veroordeeld maar kreeg geen straf. In hoger beroep werd zijn veroordeling zelfs ingetrokken.

VVD

De VVD vroeg om het onderzoek naar hulp bij zelfdoding. Kamerlid Arnold Rutte vindt dat euthanasie voor iedereen beschikbaar moet zijn. Aan het  ANP vertelt hij: “mensen die goed afgewogen, zonder druk of dwang van buiten, tot de conclusie komen dat hun leven voltooid is”, moeten een einde kunnen maken aan hun leven.”