Metro maakte donderdag bekend dat de Nederlandse inburgeringscursus toe is aan een ‘flinke opfrisbeurt’. De vragen uit de test zijn op verschillende manieren te interpreteren. Ook zouden ze niet passen bij de huidige tijdsgeest.

“De vragen zijn veel te normatief,” stelt Annemiek Bots, persvoorlicter van Vluchtelingenwerk Nederland. Volgens haar zouden er neutralere vragen in de toets moeten komen, vragen waar mensen écht iets aan heben. Volgens Bots zou de toets vragen moeten bevatten als: “Hoe kom ik aan werk?” of “Waar haal ik mijn rijbewijs?”.

Test

In de huidige test staan vragen als: “Was de koning van Spanje ten tijde van Willem van Oranje protestant of katholiek?” en “Welke kolonie van Nederland werd onafhankelijk vlak na de Tweede Wereldoorlog?”. Op de site van Metro staat een beknopte test, deze is gemaakt door Vluchtelingenwerk. Hieruit bleek dat maarliefst 64% van de bezoekers hier niet voor slaagde!

Verantwoordelijkheid

Of er ook daadwerkelijk iets met de klachten gedaan wordt, is niet bekend. Stichting Vluchtelingenwerk, het Ministerie van Sociale Zaken en Rijksoverheid nemen allen geen verantwoordelijkheid op zich. Volgens het Ministerie van Sociale Zaken zijn zij enkel verantwoordelijk voor het beleid, niet voor de uitvoering van de vragen. Volgens hen ligt dit bij DUO. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de vragen in, en klachten over deze toets. Tot nu toe hebben wij nog geen reactie van DUO ontvangen. Het Ministerie van Sociale Zaken geeft aan teleurgesteld te zijn dat Vluchtelingenwerk eerst naar de media is gegaan. Het Ministerie geeft aan graag een gesprek aan te gaan.