Paralympiërs helpen voor en na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mensen met een beperking bij het behalen van hun doel. Het project ‘Samen voor goud’ is een initiatief van het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF.

Het project is onlangs tot stand gekomen. Rita van Driel, bestuurslid van het Internationaal Paralympisch Comité: “Het project is bedoeld voor zowel geestelijk als lichamelijk beperkten. Iedereen die een drempel ervaart om te beginnen met sporten, mag meedoen. Dat zijn mensen met een aangeboren beperking, maar ook mensen die gedurende hun leven blind of invalide geworden zijn.”

De paralympiërs helpen vrijwillig. “Het is een soort cadeautje van ons, aan de minder validen”, vertelt Van Driel. “Met dit project bieden wij mensen de gelegenheid een doel te halen. Er is bijvoorbeeld iemand die blind is geworden door diabetes. Die persoon is niet meer in staat zelfstandig te sporten, en daardoor veel aangekomen. Het doel is om weer te gaan sporten, om af te vallen. De paralympiër gaat daar dan bij helpen.”

Alle paralympische sporters die in Rio meedoen, bouwen voor de Spelen eerst een band op met degene aan wie zij gekoppeld zijn. Dat gebeurt omdat beperkte mensen zich vaak bezwaard voelen bij het zoeken naar hulp, legt Rita van Driel uit. “De mensen met een beperking gaan mee naar de Paralympische Spelen om de sporter aan te moedigen. De rollen worden daarna omgedraaid. De paralympiër gaat zijn buddy trainen en coachen bij het behalen van het doel. Als dat doel bereikt is, voelt dat voor diegene ook als goud.”