DEN BOSCH – Amateurclub VVSB zorgde gisteren voor een waar spektakel in de KNVB Beker. De club uit Noordwijkerhout wist in het slot van de wedstrijd een 2-0 achterstand om te zetten in een voorsprong (2-3). VVSB is daarmee de eerste amateurclub in veertig jaar die de halve finale van het bekertoernooi weet te bereiken.

De overwinning van VVSB komt niet geheel uit de lucht vallen. Het FC Den Bosch van René van Eck begint met weinig vertrouwen aan de wedstrijd, maar zet wel meteen druk. Tevergeefs, want de verdediging van de Noordwijkerhouters zit potdicht. Door de aanvallende instelling van Den Bosch vallen er echter wel gaten, maar daar maakt VVSB geen gebruik van. Zowel Parami als Jozic mist een grote mogelijkheid om de ploeg op voorsprong te zetten.

Waar de zondagamateurs niet in slagen, lukt het Alessio Carlone even later wel. Met een fraaie openingsgoal opent de huurling van KRC Genk de score. De Belg maakt net als Havar en Zeldenrust een goede indruk. Het trio zorgt voor knikkende knieën bij de verdediging van VVSB door strakke voorzetten en onvoorspelbare acties. Mede hierdoor vliegt al snel ook de 2-0 om de oren van VVSB-goalie Ruben Valk. Na goed voorbereidend werk van Havar en Zeldenrust, kan Khalouta zonder al te veel moeite binnenkoppen.

Ondanks de voorsprong laten de Bosschenaren toch weer steken vallen. Het levert een enorme kans op voor de spits van VVSB, Tommy Bekooij, die net naast schiet. Even later redt Jordy Zwart, die tevens een sterke wedstrijd speelt, de topklassers door een poging van Havar van de lijn te halen.

Na rust vertonen beide ploegen slaapverwekkend spel. De amateurs tonen weinig durf en de ploeg uit de Jupiler League vindt het wel goed zo. Het levert weinig aanvallende acties op, tot VVSB zich uit het niets terug in de wedstrijd schiet. Bekooij weet in de 81ste minuut te profiteren van een blunder van keeper Heeswijk, waardoor de club uit Zuid-Holland weer moed krijgt.

Eén minuut na de 2-1 schiet VVSB weer raak. Dit keer weet invaller Peet van der Slot een fraaie door zichzelf opgezette combinatie om te zetten in een doelpunt. Het lijkt dan uit te lopen op een verlenging in Stadion De Vliert, maar het gretige VVSB blijkt nog niet klaar te zijn. In de 87ste minuut geeft de Den Bosch-doelman Heeswijk namelijk nog een tweede cadeautje weg. De keeper laat een hoge bal door zijn handen glippen, waarna de 24-jarige Parami voor een lege goal binnen kan tikken. 2-3. De wanhopige laatste snakjes naar adem van FC Den Bosch leveren niets op, waardoor VVSB geschiedenis schrijft.

Reacties van supporters
Zowel de supporters van FC Den Bosch als VVSB konden hun ogen niet geloven. De gemoederen liepen hoog op in het stadion. Aan de ene kant werden spelers van FC Den Bosch uitgejoeld, terwijl aan de andere kant van het veld het elftal van VVSB als helden ontvangen werd.

Jan Tenhage (71), fanatiek supporter van ‘The Blue White Army’, raakte geëmotioneerd na de wedstrijd. “Mijn cluppie heeft zelden zo slecht gevoetbald als de afgelopen twee jaar. Er zit gewoon geen vaart meer in. Het doet mij pijn om te zien dat ze er nog maar zo weinig voor over hebben om te winnen. Wij staan iedere week in de kou om die jongens aan te moedigen en wat krijg je ervoor terug?!”, vertelt de fan.

Aan de andere kant wisten fans van amateurvereniging VVSB niet wat hen overkwam. “Ik kwam eigenlijk alleen mee om wat bier te zuipen, te feesten en een leuke ervaring rijker te worden”, vertelt de 22-jarige Daan Peters. ”Dat we hier winnen is fantastisch. Dan voel je je toch wel trots als oud-speler van de club. Hopelijk loten we Feyenoord. Zoals die nu spelen kunnen we de finale nog wel bereiken. Dan gaan we pas echt vlammen!”


FC Den Bosch – VVSB (2-3)

’21: 1 – 0 Alessio Carlone (FC Den Bosch)
’31: 2 – 0 Abdelaziz Khalouta (FC Den Bosch)
’82: 2 – 1 Tommy Bekooij (VVSB)
’83: 2 – 2 Peet van der Slot (VVSB)
’87: 2 – 3 Maikey Parami (VVSB)

Opstelling FC Den Bosch: Heemskerk, Hofstede, Disveld, Heymans, Biemans, Vossebelt,
Zeldenrust (Boddaert/72), Slivka, Carlone (Pozder/83), Havar, Khalouta

Opstelling VVSB: Valk, De Rijk, Zwart, Kraaijvanger (Van Der Slot/56), Vijlbrief, Van Niel (Tavilla/76), Ruigrok, Jozic, Parami, Serbony, Bekooij