Yahoo wil zich volledig gaan richten op winstgevende diensten. Hierbij moet het bedrijf niet alle focus leggen op de zoekmachine. Volgens techdeskundige Johan Voets zou dit geen goede zet zijn. “Het is bijna onmogelijk om Google op het gebied van zoeken nog in te halen.”

Yahoo ontslaat 15 procent van de werknemers en gaat snijden in de diensten. Voets denkt dat het internetbedrijf teruggaat naar de oorsprong. “Ze gaan terug naar de corebusiness, zoals het maken van journalistiek content en het zoeken op internet. Daarnaast zal het bedrijf meer gaan inzetten op Flickr en Tumblr.”

Amerika
De zoekmachine van Yahoo heeft in Nederland een marktaandeel van minder dan twee procent. Ter vergelijking: Google heeft rond de 95 procent in handen. “In Amerika is Yahoo veel groter dan in Nederland. De site wordt daar veel beter bezocht, omdat ze zich vooral op de Amerikaanse markt focussen.”

Concurrentie
Microsoft doet met Bing een poging om het gevecht aan te gaan met Google, maar dat is niet makkelijk. “Er is genoeg ruimte voor concurrentie, maar er zijn een hoop zoekmachines die mensen gewoon niet kennen. Daarnaast is het voor Google veel makkelijker om vernieuwende dingen door te voeren, omdat daar heel veel slimme mensen werken.”

Directrice Marissa Mayer maakte de nieuwe koers van Yahoo bekend bij de kwartaalcijfers. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat het bedrijf in 2017 en 2018 weer groei laat zien.