Het moet normaal worden dat jongeren bij het betreden van een café zelfstandig hun identiteitsbewijs laten zien. “Als je op stap gaat zouden ouders moeten zeggen: ‘Veel plezier en neem je ID mee!’” zegt woordvoerder Joris Prinssen van Koninklijk Horeca Nederland. “Je stapt ook de auto niet in zonder rijbewijs.”

De ondernemer moet tegenwoordig vragen om legitimatie, deze norm zou moeten veranderen. “Of deze verantwoordelijkheid naar ouders en vrienden verplaatst moet worden is niet zeker. Dit moet worden bepaald door de ouders zelf.” Kortom; de verantwoordelijkheid voor het bij je dragen van legitimatie ligt bij de verzorgers.

Het grootste deel van de jongeren is het eens met de nieuwe regel om standaard je ID te laten zien. “Tja, ik  heb er geen moeite mee. Of ze het nu vragen of dat je het al laat zien. Misschien zelfs sneller als je het al tevoorschijn haalt,” zegt studente Kylian Slenter.

Niet alleen jongeren sluiten zich  bij de verandering aan, maar ook horecamedewerkers delen deze mening.”Ik ben het daar wel mee eens. Ik denk dat je daar een heleboel “jamaars” mee wegneemt en daarom juist tijd wint. Nu is het altijd een discussiepunt als ik naar leeftijd vraag: “Mevrouw, ik zie er toch veel ouder uit” (en dan wel mevrouw tegen mij zeggen), of het vragen wordt achterwege gelaten.” zegt Mayke Brinkman, bedrijfsleidster café Ich en Dich.

“Ik kan me voorstellen dat het voor de jongeren tussen de 18 en 25 soms vervelend kan zijn, maar zeik niet, ben gewoon blij dat je aan de hand van je ID wél een drankje krijgt. Het gaat erom dat de jongeren onder de 18 geen alcohol nuttigen. Dit is niet om jullie te pesten, maar om gezondheidsredenen. Als mijn kinderen later op stap gaan, hoop ik dat er een barman/-vrouw staat met dezelfde kijk als ik,” aldus Mayke.