De olieprijzen dalen, maar de brandstoftoeslag op tickets blijft gelijk. Volgens Rogier Lieshout van SEO Economisch Onderzoek is de kans heel groot dat dit niet zo blijft. “Ik denk dat de tickets dit jaar goedkoper worden.”

Lieshout snapt niet waarom sommige vliegtuigmaatschappijen nog steeds deze brandstoftoeslag blijven heffen. “Consumenten hebben echt wel door dat de olieprijzen gedaald zijn. Het zou dan ook geen slimme zet zijn om de toeslag te handhaven.” Lieshout noemt het aflopen van zogenaamde hedgecontracten als andere reden waarom de prijzen gaan dalen. “Dit zijn contracten met brandstofleveranciers, waarbij maatschappijen een vaste olieprijs afspreken voor een bepaalde periode. De meeste contracten lopen in 2016 af, waardoor ze een steeds groter deel van hun brandstof tegen een lagere prijs kunnen inkopen.”

Winst
Ondanks de vaste prijzen van de hedgecontracten profiteerde de maatschappijen al van de lage brandstofprijzen, omdat ze een ander deel van de brandstof tegen marktprijzen inkopen. “De hoge winsten die maatschappijen in 2015 hebben gemaakt, laten zien dat die kostenvoordelen niet volledig zijn doorgegeven aan de reiziger.”

Regels
In Europa bestaan geen regels voor de heffing van brandstoftoeslag. Dit in tegenstelling tot onder andere Japan, waar maatschappijen vorige maand de toeslag al uit de prijs haalde. “Het is echter niet zo dat vliegtuigmaatschappijen zonder reden zomaar toeslagen mogen heffen. Voor het bepalen van de prijs moet je concurrentie natuurlijk ook meerekenen. Als de een iets voor een bepaald bedrag aanbiedt, kan de ander natuurlijk niet uitblijven.”

Olie
In 2005 is de brandstoftoeslag in het leven geroepen om de stijgende olieprijzen op te vangen. Een vat olie kostte toen rond de 140 dollar. De huidige prijs ligt rond de 35 dollar. Verschillende luchtvaartmaatschappijen verdedigen de prijzen met heffingen als ‘Carrier Imposed Surcharge’ en ‘international/domestic surcharge’. Deze hebben volgens de maatschappijen niks te maken met de brandstof, maar met andere kosten zoals catering.

Olie