Je wordt wakker en plotseling spreek je in een compleet ander accent. Het kan je zomaar overkomen na een migraineaanval. Het kan na een tijdje over zijn. Het kan ook gebeuren dat het vreemde accent voor altijd blijft hangen.

Het Buitenlands Accent Syndroom, afgekort FAS, is een syndroom waarvan slechts tientallen gevallen in de wereld bekend zijn. Een zware migraineaanval, een ongeval of hersentrauma is meestal de oorzaak. Ook kan het door psychische problemen komen. Volgens Dicky Gilbers, expert op het gebied van FAS, zijn er ook in Nederland enkele gevallen bekend met dit kwaal. 

Een grap?

Vaak denken mensen dat het om een grap gaat. Gilbers is geeft aan dat het niet altijd geval is. “Meningen zijn verdeeld, sommigen denken dat het nep is en die gevallen komen zeker voor. Uit ons onderzoek blijkt echter wel dat er zeker mensen zijn die door hersenletsel lettergrepen anders uitspreken en daardoor een ander accent lijken te spreken.”

Talen

Op de vraag of degenen die aan het syndroom lijden de taal moeten kennen om het accent te spreken heeft Roel Jonkers, expert op het gebied van FAS, een duidelijk antwoord. “Het is eerder de luisteraar die op de hoogte moet zijn van het accent. Zo’n luisteraar zal alleen maar accenten horen die ook bij hem bekend zijn. Bij onze Nederlandse sprekers werden bijvoorbeeld Duits, Frans, Marokkaans, Arabisch en Surinaams als accent gehoord. Een vreemde taal werd niet gehoord.”