Van afgewezen worden bij Helmond Sport naar een avontuur bij FC Oss

Als amateurvoetballer verkassen naar het betaalde voetbal. Een droom die werkelijkheid werd voor Gemert-spits Thijs van Pol. De linkspoot stond onder interesse van meerdere Jupiler League-clubs. Uiteindelijk koos hij voor het Brabantse FC Oss. Apart, want de Astenaar is inmiddels al 24 jaar. Van Pol: “Een laatbloeier, zo kan je dat wel noemen ja.”

Thijs van Pol mocht zich in zijn jeugd al bewijzen bij Helmond Sport, maar slaagde daar toen niet in. “Ik werd niet goed genoeg bevonden om op dat moment die stap te maken”, vertelt de 24-jarige linkspoot. “Daarna ben ik enorm gegroeid door bij amateurclubs te voetballen. Ik ben steeds hogerop gaan spelen, om uiteindelijk een nieuwe kans te verdienen.” Hij besloot in de tussentijd te gaan studeren en hield langzaam ook steeds minder rekening met een succes in de voetbalwereld. Dat de voetballer toch nog de kans krijgt, is een sprookje dat uitkomt. “Op wat nu is aan komen waaien, had ik totaal niet meer gerekend. Dat ik op m’n 24ste nog de stap naar de Jupiler League mag maken, is toch wel heel bijzonder.”

Afwegen en kiezen
Van Pol stond door zijn sterke prestaties in de Hoofdklasse B onder belangstelling van niet één maar vier Jupiler League-clubs. “En een paar uit de Topklasse hier in de regio. Ik hoefde dus gelukkig niet blind op een club af te gaan, maar kon alle tijd nemen om de juiste ploeg te kiezen.” De club moest volgens Van Pol aan drie verschillende eisen voldoen. Op financieel, maatschappelijk en sportief gebied moest alles kloppen. “Ik studeer dit jaar af vals fysiotherapeut en wil dat diploma natuurlijk niet weggooien. Fulltime voetballen was een optie, maar alleen als het financieel echt goed voor me zou zijn. Ik wil dus sowieso ernaast nog werken. Ook voor het maatschappelijke gevoel.” Daarnaast keek de Brabander naar de sportieve kant van iedere club. “Hoe groot zijn mijn speelkansen? Speelt het team aanvallend voetbal?” Dat laatste zit volgens de spits wel goed bij FC Oss. “Ze spelen altijd redelijk aanvallend; altijd vooruit voetballend en in een 4-3-3-formatie. Dat is voor mij als spits wel belangrijk.”

Jupiler League ‘another biscuit’
Van Pol is zich ervan bewust dat de Jupiler League, zoals Louis van Gaal dat mooi zegt, ‘another biscuit’ is. “Het is sneller en technischer voetbal. Dat is de laatste jaren in de Eerste Divisie ook echt vooruit gegaan.” Toch merkt de nieuwe aanwinst van FC Oss dat het gat tussen de Jupiler League en de Topklasse, een divisie lager, kleiner wordt. “Veel goede spelers kiezen tegenwoordig voor het maatschappelijke en willen naast het voetbal gewoon kunnen werken. In de Topklasse is dat sowieso prima te combineren. Dat maakt die competitie ook zo aantrekkelijk.” Qua spelniveau moet de Topklasse wel nog steeds buigen, vertelt Van Pol. “Ik denk dat de stap tussen de twee divisies wel een stuk kleiner is geworden, maar de Jupiler League is toch echt nog wel een stapje hoger. Ik geloof daarentegen dat sommige Topklasse-ploegen prima mee kunnen draaien in de Eerste Divisie. Kijk maar naar Achilles’29. Die zijn gepromoveerd vanuit de hoofdklasse en spelen nu in de middenmoot van de Jupiler League. Dat vind ik echt knap.”

Waar ligt de lat voor Van Pol?
FC Oss is niet bepaald een club die meedingt voor het kampioenschap, maar dat beseft Van Pol zich ook. De speler denkt wat toe te kunnen voegen aan het team. “Ik denk dat ik voor het team en voor de club belangrijk kan zijn door doelpunten te maken, maar ik ga geen kampioenschap beloven. Zo realistisch moeten we natuurlijk wel zijn.” Ook over zijn ambities blijft de aanvaller bescheiden. “Wat is ‘the limit’? Dat weet je nooit in het voetbal. De bal is rond, maar ik ga gewoon lekker voetballen en hard werken voor mijn ploeg. De rest zien we dan wel weer.” Toch ziet Van Pol mogelijkheden in de toekomst. “Je komt met andere spelers te spelen die op een hoger niveau zitten. Daardoor kan ik wellicht beter gaan presteren. Je doet het namelijk niet alleen.”