Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vrijdag in een persbericht bekend dat zij in cassatie gaan. Hier de zaak kreeg een Amsterdamse galeriehouder geen straf voor het illegaal verkopen van het boek Mein Kampf. Maar is deze strijd van het OM nog wel nodig, nu de auteursrechten vervallen zijn, en het boek ook online te koop is?

Volgens Herman Loonstein wel. Hij is advocaat en oprichter van Federatief Joods Nederland (FJN) dat de galeriehouder, Michiel van Eyck, aanklaagde. “De verkoop van het boek blijft nu eenmaal verboden. Het feit dat deze teksten online te vinden zijn, staat hier los van. Het is net als vuurwerk. Ondanks dat het altijd online verkrijgbaar is, is dit nog steeds verboden.”

Fair

Maar is de aanklacht tegen de heer Van Eyck wel fair als men ook via andere wegen aan de teksten kan komen? Loonstein licht toe: “Het gaat ons om de inhoud van het boek. Tegen meneer Van Eyck hebben wij niets persoonlijks. Mein Kampf is dan wel online te vinden, maar lang niet iedereen weet wat erin staat. Het boek is gevuld met haatzaaiende teksten, en we moeten voorkomen dat deze verspreid worden. Al helemaal in deze tijd, Antisemitisme is nu weer hot.”

Zaak tegen Van Eyck

Oktober 2013 was het begin de zaak. Er ontstond veel ophef, toen bekend werd dat het boek in de winkel van Van Eyck verkocht werd. FJN deed vervolgens aangifte tegen de Amsterdamse galeriehouder.

Het gerechtshof liet Van Eyck vrijdag vrijuit gaan, nadat justitie eerder in hoger beroep was gegaan. In deze zaak eiste het OM een geldboete van 1.000 euro tegen Van Eyck, waarvan de helft voorwaardelijk. Van Eyck verkocht Mein Kampf vanuit historisch belang, volgens de rechter. Om deze reden kreeg hij geen straf opgelegd.