De vierde feministische golf (4.0) is al jaren in opkomst. Dat zegt Veerle Kleijntjens, de 23-jarige Tilburgse feminist. Zij omarmt deze nieuwe feministische stroming.

De eerste twee feministische golven heeft iedereen in de geschiedenisles voorbij zien komen. De eerste golf (in Nederland) is de tijd van Aletta Jacobs waarin vrouwen vochten voor stemrecht. De tweede golf was de tijd van de Dolle Mina’s, waarin vrouwen vochten voor gelijke seksuele en financiële vrijheid streden.

“Het is moeilijk om te zeggen wanneer de derde golf precies begon of eindigde”, zegt Kleijntjens. Volgens haar is de derde golf het feminisme van de jaren negentig. “Hierbij stond het ‘powerfeminisme’ centraal”, zegt ze. In het powerfeminisme werd gestreden tegen de slachtofferrol en voor emancipatie van moslima’s en ouderschap.

Waar de eerste drie feministische golven voortkwamen uit hoog opgeleide vrouwen, wordt de nieuwe golf aangevoerd door vrouwen uit alle lagen van de maatschappij. “Het zijn wel vooral jongeren die zich nu weer feminist noemen”, zegt de jonge feminist.

“Er wordt meer nagedacht over genderrollen”, vindt Kleijntjens. “Zo zie je steeds vaker vrouwen in de hoofdrol van een actiefilm”. Een andere uiting van de nieuwe golf is dat vrouwen vaker van zich laten horen. “De reclames zijn nog steeds vooral op mannen gericht, daar hoor je steeds meer kritiek op. Er komen ook meer Feministische blogs zoals Stellingdames die ook steeds vaker gelezen worden.”