De Braboneger is al jaren een grote internethit. Ook is hij nu actief op de bühne. Aankomende vrijdag staat hij in Vught in Theater de Speeldoos. Waar komt zijn populariteit vandaan en wat maakt hem nou zo geliefd bij zijn fans? 

In Amsterdam begon het theatersucces van Steven Brunswijk, ook wel Braboneger genoemd, in theatercafé Toomler beleefde hij zijn vuurdoop. Volgens Steven waren zijn theateroptredens niet vanaf het begin een serieuze bezigheid. “Ik zag het meer als een grap, later werd het pas serieuzer. Vaak werd de vraag gesteld of ik een avondvullende show had, die had ik destijds nog niet.” Dat Steven op het idee is gekomen om het toneel op te gaan, is volgens hem te danken aan de mensen om hem heen. “Ze zeiden vaak dat ik het in het theater als comedian moest gaan proberen.”

Doorbraak

De doorbraak van de Braboneger vond veel eerder plaats. Het begon met de YouTube-filmpjes waarin hij zijn uitgesproken mening laat horen. Volgens hem zijn comedians erg belangrijk in het publieke debat. “We vertellen wat mensen denken maar niet durven te zeggen. Natuurlijk is het ook onze eigen mening, maar we kunnen zo ook de mening van anderen die het niet durven te vertellen naar buiten brengen.”

Het succes van zijn filmpjes was niet gepland. “Ik zat ooit in de auto. Toen vroeg een Surinaamse jongen uit Rotterdam mij de weg. Hij vond mijn accent zó grappig dat hij vroeg of ik het in wilde spreken. Later vroeg hij of hij het op YouTube mocht plaatsen. Zo is het balletje gaan rollen”

Brabants

Dat Steven trots is om Brabander te zijn, steekt hij niet onder stoelen en banken. “Thuis spreekt iedereen Brabants. Je mag er ook best trots op zijn dat je Brabants bent. Af en toe zie je dat jongeren zich schamen voor hun tongval. Maar waarom? Als ik Fries was geweest, had ik met net zoveel trots de Friese taal gesproken.”

Negativiteit

Niet iedereen is even blij met Steven. “Ik krijg geregeld vervelende uitlatingen te horen. Lang niet iedereen kan mijn mening altijd waarderen. Ik ga daar vrij gemakkelijk mee om. Het zijn toch altijd dezelfde mensen die klagen.” Zijn naam hielp ook niet altijd bij aan positieve beeldvorming.

Zijn Facebook naam werd reeds nog gewijzigd van Braboneger naar Brabo. “Ik heb de naam destijds veranderd omdat programma’s als De Wereld Draait Door niet met mijn oude naam geassocieerd wilden worden. Toch wil ik hem graag terug veranderen. Ik wil zo groot worden dat ze niet meer om mij heen kunnen.”

Portier

Steven is al een tijdje portier bij een Bossche club. Dat werk wordt er niet gemakkelijker op. “Vaak komen dronken mensen om mij heen hangen en willen ze met me op de foto. Dat maakt het werk als portier niet gemakkelijker.” Of hij over een aantal jaar nog portier is, hangt af van zijn succes. “Zodra ik genoeg geld ga verdienen als comedian, zal ik moeten stoppen als portier.”

Voor wie het nog even allemaal ontgaan is, kun je hieronder het debuut Braboneger op YouTube bekijken.

https://youtu.be/6jhSP917xvE