Iedereen kent er wel één, iemand die altijd boos lijkt te kijken. Ook als zij op de foto gaan, krijgen ze vaak dingen als “kun je niet lachen?” en “kijk eens vrolijk!” naar hun hoofd geslingerd. Kanye West is een voorbeeld van zo iemand, hij wordt geregeld met een ‘resting bitch face’ op de foto gezet. Maar waarom is het normaal voor mensen dat ze lachen op foto’s?

Mensen die altijd boos kijken, maar het in ware helemaal niet zijn. Dat is sinds kort officieel te verklaren volgens de wetenschap. Een ‘resting bitch face’ is een combinatie van een neutraal gezicht waarbij het gevoel van minachting bij anderen ontstaat. Door het gevoel van minachting krijgen mensen het idee dat er over ze wordt geoordeeld, wat het gevoel geeft dat ze boos zijn.

Volgens Wander Jager, hoofddocent sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, is op een foto lachen een manier van communiceren. “Mensen proberen een bepaalde indruk te wekken door lachend op foto’s te staan. Het ligt ook aan de cultuur die je gewend bent, in Azië staan mensen al snel wat serieuzer op een foto.”

Vroeger

Vroeger was een resting bitch face helemaal niet vreemd op foto’s. Niemand stond toen met een brede grijns op een foto. Het is nog niet zeker waar dit aan lag. Toch zijn er wel een aantal voor de hand liggende verklaringen. Foto’s waren bedoeld om jezelf onsterfelijk te maken, het had dus nog niet de functie van nu: om jezelf te profileren. Ook bestond voorheen het idee dat lachen voor clowns was.