Seksueel misbruik bij kinderen wordt vrijwel altijd gepleegd door bekenden. Dit blijkt uit een rapport van Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld. Slechts in zeven procent van de gevallen was de dader een “volslagen vreemde”, constateert Dettmeijer.

Toch lijkt er nog vaak een clichébeeld te heersen rond misbruikers: de vreemde man. Hoe dit beeld is ontstaan bespreekt De Nieuwsredactie met Ivonne Meeuwsen en Therese Bravenboer. Naast dat zij beiden misbruikt zijn door iemand in de familie, werken ze nu als therapeut. Meeuwsen is daarnaast auteur  van boeken over seksueel misbruik. Bravenboer heeft de stichting Revief opgericht. Hiermee brengt ze lotgenoten met elkaar in contact.

Voor haar onderzoek gebruikte Dettmeijer vonnissen uit 2012 en 2013 waarin iemand is veroordeeld voor fysiek kindermisbruik. Momenteel werkt ze aan een tweede deel dat komende zomer uitkomt. Hierin worden de opgelegde straffen en overwegingen van de rechter geanalyseerd.