De Noorse stad Lillehammer staat momenteel geheel in het teken van de Olympische Winterspelen voor jeugd. Van 12 tot en met 22 februari strijden de beste jonge sporters van vijftien tot en met achttien jaar voor een gouden plak op verschillende winterse onderdelen. Het Youth Olympic Team Netherlands is met dertien sporters in zes verschillende categorieën ook van de partij. Op dinsdag 16 februari aan de bak: Gioya Lancee, Tjerk de Boer (short track) en Claire Tan (alpine skiën).

Claire Tan – Alpineskiën, reuzenslalom (vrouwen)
Om 10 uur vanmorgen startte de achttienjarige Claire Tan aan haar derde wedstrijd van het toernooi. Na eerder dit toernooi mee te hebben gedaan aan de Super-G finale (29ste) en alpine combinatie Super-G finale (niet gefinisht) op het onderdeel alpineskiën, mocht ze vandaag een poging wagen op de reuzenslalom.

In haar eerste wedstrijd om een gouden plak ging de Groningse dame redelijk van start. Na het eerste meetpunt bezette Tan de 21ste plek met een achterstand van 2.89 seconden op de Zwitserse koploper Aline Danioth. Daarna maakte de Nederlandse een flinke inhaalslag, waarna ze een stevige 17e plek wist te bemachtigen. Tan finishte met een tijd van 1 minuut en 22.85 seconden. Een uiteindelijke achterstand van +5.05 seconden op Hirtl-Stanggassinger van onze oosterburen, die als eerste over de streep ging. Een prima uitgangspunt voor haar tweede slalom run later op de dag.

In die tweede slalom liet Tan meer durf zien, maar dit resulteerde in eerste instantie niet in een goede tijd. De Duitse winnares van de eerste reuzenslalom Hirtl-Stanggassinger begon opnieuw als koploper aan de wedstrijd en liep 2.38 seconde uit op de Nederlandse Tan. Deze achterstand nam nog eens toe, waarna de jongedame op een negentiende plek eindigde. Over het gehele klassement werd Claire Tan, mede dankzij haar wisselvallige concurrenten, toch nog zestiende.

Gioya Lancee – Short Track, 500 meter (vrouwen)
Shorttracker Goiya Lancee wist zondag als één van de jongste deelneemsters (sinds kort zeventien jaar) al aardig wat indruk achter te laten op de 1000 meter sprint. Ze won haar kwartfinale en bezette in het uiteindelijke klassement de zesde plek. Dinsdag ging Lancee op jacht naar een medaille voor de 500 meter short track.

Lancee begon sterk aan haar race en zat niet ver achter de koppositie. Toch verloor ze haar voorsprong op de Koreaanse nummer drie Suyoun Lee na twee laps, waarna ze als derde finishte. Het was echter wel een ‘close call’. Nummer 1 Zang en Lancee scheelden slechts 1.141 seconde. Opvallend genoeg finishte de Noorse Farstad in haar thuiswedstrijd nog eens 38 seconden later dan de Nederlandse.

In de halve finale C/D, om plek 9 tot en met 15, mocht de Nederlandse zich opnieuw bewijzen. Dat deed ze ook. Lancee begon als koploper aan de strijd, maar werd uiteindelijk tweede met slechts 0.058 seconde achterstand op de Rus Kuznetsova. Diezelfde Kuznetsova bleek, net als de Duitse Anna Seidel, ook in de finale om plek acht tot en met elf te snel voor Lancee. Ondanks dat het tot het eind spannend bleef tussen de drie.

Tjerk de Boer – Short Track, 500 meter (mannen)
In de categorie 500 meter mannen mocht Tjerk de Boer de Nederlandse eer hoog houden. Dit lukte hem al niet op de 1000 meter. De Boer werd in tweemaal eerste, maar bezette desondanks alsnog de tiende plek in het eindklassement.

De Nederlandse shorttracker deed het ook vandaag beduidend minder goed dan zijn vrouwelijke ploeggenoot. In zijn eerste wedstrijd kwam De Boer in zijn laatste ronde ten val, waarna hij direct niet meer in aanmerking kwam voor een podiumplaats.

De race om plek negen tot en met zestien ging hem een stuk beter af. Daar werd De Boer overtuigend eerste. In de finale C, die ging om de negende plaats, werd de Nederlander overtuigend tweede.

Check hier alle uitslagen van de Olympische Winterspelen Jeugd 2016 Lillehammer.