Studeren: het wordt steeds duurder. Vind je het allemaal te duur of val je onder het nieuwe leenstelsel en krijg je geen stufi meer? Dan is studeren in het ‘goedkope’ België misschien een optie.

Youri Zeilstra is een Nederlandse student die twee jaar geleden besloot architectuur te gaan studeren aan de universiteit van Antwerpen: “Het collegegeld is dit jaar verhoogd van zes- naar negenhonderd per studiejaar.Dat is alsnog de helft minder dan wat ik Nederland zou betalen.” Ter vergelijking: het collegegeld voor een voltijd opleiding in Nederland kost gemiddeld € 1.951,- per studiejaar.

Het collegegeld is dus een stuk minder maar Zeilstra krijgt verder wel hetzelfde bedrag binnen als iedere Nederlandse student: “Ik heb gewoon mijn studenten ov-kaart voor als ik elk weekend terug naar Nederland ga. Verder heb ik ook mijn uitwonende studiefinanciering en omdat er hier in Antwerpen een huizenoverschot is, zijn de huizen een stuk goedkoper. Voor driehonderd euro heb je een prima kamer midden in het centrum .”

Het aantal Nederlandse studenten in België stijgt al jaren mondjesmaat.Afgelopen september begonnen 2.060 Nederlanders aan hun studie bij onze Zuiderburen. Dat is een stijging van 0,2% vergeleken met het jaar daarvoor.