De Gouden Koets zorgt de afgelopen dagen voor veel commotie in Nederland. Mark Rutte wil nog steeds niets kwijt over hoeveel de restauratie van de koets gaat kosten. D66, SP en nu ook PvdA willen de exacte uitgaven aan de koets weten. Rutte heeft al duidelijk aangegeven dat de kosten hoe dan ook in de begroting zullen vallen.

De meeste partijen zijn het er mee eens dat de Gouden Koets gerestaureerd moet worden. Maar dat de kosten zo geheim blijven, schiet bij meerderheid van het parlement in het verkeerde keelgat. D66-leider Pechtold had in 2015 commentaar op de uitgaven van De Groene Draeck, de privéjacht van prinses Beatrix. Door vragen van de voorman van D66 kwam er aan het daglicht dat er €223.000 te veel was betaald. Pechtold wil weten wat de exacte uitgaven aan de Gouden Koets zijn, zodat er niet te veel geld aan wordt besteed.

Over de kosten van de restauratie valt nog weinig te vertellen. Zo ook rijtuigenverkoper Chr. van den Heuvel & Zonen doet liever geen inschatting van de kosten, omdat het bedrijf ‘niet negatief wil spreken over het koningshuis’. Ze staan nauw verbonden met de Oranjes, vanwege de culturele Gouden Koets. Het restauratiecentrum Stolk Balkbrug wilt ook niets kwijt over de kosten. ‘’Wij praten liever niet over geld, premier Rutte heeft vast zijn redenen voor het zwijgen.’’  Andere restauratiecentra durven geen inschatting te maken, omdat ze niet precies weten wat er gerestaureerd moet worden. Zo is er vanuit buitenstaande partijen ook moeilijk een inschatting te maken over de kosten en komt het dus aan op de premier.

Mathijs Bouman, econoom en journalist, moet er om lachen. ‘’Ik vind het een beetje een stom onderwerp. We betalen ook heel veel geld voor Rembrandts. Ook dat is cultureel erfgoed, net zoals de Gouden Koets.’’ Hier moeide meer geld in het spel. Het portret van Maerten Soolmans, geschilderd door Rembrandt, heeft de Nederlandse staat toen 80 miljoen gekost.

Op Twitter is veel commentaar op de premier. Meeste Twitteraars spreken van een schande dat ze niet te weten krijgen wat de exacte uitgaven wordt. Ze vragen zich voornamelijk af wat er met ‘hun’ belastingcenten gebeurd en waarom de premier zo geheimzinnig doet.