Elke avond aan het Netflixen en chillen en ben je verder niet erg actief? Je hersenen kunnen hierdoor binnen een aantal jaren flink krimpen. Dit toonden Amerikaanse wetenschappers aan in hun onderzoek. Maar hoe kan dit?

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) en auteur van het boek ‘Laat je hersenen niet zitten: “Het krimpen van de hersenen heeft te maken met je stofwisseling. Deze krijgt last van een leeftijdseffect. Het is als het ware net als een gebroken been. Wanneer je been lang in het gips zit en er uiteindelijk weer uitkomt, is deze een stuk dunner geworden. Dat komt doordat je deze een tijd lang niet gebruikt hebt. Dit gebeurt ook met je hersenen wanneer je niet heel actief bent, en je ze dus niet veel gebruikt.” Volgens Scherder is het vooral onwetendheid, waardoor de hersenen krimpen. Hij denkt dat niet veel mensen weten wat de gevolgen voor de hersenen zijn wanneer je te weinig beweegt.

Zitten als ziekte

Maar wat kunnen we hier nou van oplopen? Volgens Scherder zetten we hierdoor de deuren open voor stoornissen als dementie, maar kunnen we dit ook gemakkelijk voorkomen. “Zitten is een nieuwe ziekte. Mensen gaan steeds vaker met de auto, trein of pakken de roltrap of lift. Hierdoor worden we steeds vermoeider en krijgen we overal steeds minder zin in, dit is ook een hersenfunctie. Wanneer we overdag wat actiever zijn en bijvoorbeeld de trap pakken in plaats van de roltrap of de fiets in plaats van de auto, is er niks mis met een avondje netflixen.”