Dierenasielen krijgen elke dag te maken met mensen die hun huisdier wegbrengen omdat zij er zelf niet meer voor willen of kunnen zorgen. Vaak is dit het resultaat van kinderen die graag een huisdier wilden en er na enkele weken niet meer naar omkijken. Het leasen van huisdieren lijkt een oplossing te zijn voor dit probleem.

Zes weken lang voor twee muisjes of cavia’s zorgen en daarna beslissen of je de diertjes wilt houden of toch liever niet aan een huisdier begint. Dat is wat kinderboerderij De Elzenhoek in Oss aanbiedt.

Oplossing

Talitha Visser, medewerker van De Elzenhoek is enorm enthousiast over het leaseproject. Visser: “Wij kregen op onze boerderij zo ongeveer elke dag wel een telefoontje van ouders dat hun kinderen niet meer omkeken naar hun huisdier en of wij het misschien wilden opnemen. Dit doen wij niet omdat de kans bestaat dat het dier ziek is en onze andere dieren dan ook besmet raken.”

Beheerster Gerry van Rooij wilde echter wel iets doen om deze situaties te voorkomen. Daarom bedacht zij drie jaar geleden het leasen van kleine huisdiertjes. Ook andere kinderboerderijen in Nederland bieden dit nu aan.

Leerproces

Vaak is het voor kinderen de eerste twee a drie weken heel leuk en spannend om voor een huisdier te zorgen. Daarom bieden wij een project van zes weken. Dan is het spannende er wel af en kunnen ouders zien of hun kind het echt aankan om een huisdier te hebben. De kinderen worden getest op verantwoordelijkheid en ze doen ervaring op”, aldus Visser.

Partij van de Dieren

De Partij van de Dieren(PvdD) vindt het leasen van dieren geen oplossing voor het probleem. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg: “De kinderboerderijen laten zien hoe groot het probleem van ondoordachte aankopen is. Mensen kopen vaak een dier in een impuls. Daartoe krijgen ze alle gelegenheid: via het internet, in dierenwinkels, tuincentra of doe-het-zelfzaken worden dieren te koop aangeboden.”

Volgens de PvdD is het wegnemen van de oorzaak van het probleem het belangrijkst. Dat gebeurt niet door de dieren te leasen aan klanten, maar in strengere wetgeving die voorkomt dat dieren in een opwelling worden gekocht.

“De laagdrempelige verkoop van dieren in winkels en via het internet moet verboden worden. Mensen die dan een huisdier willen kunnen terecht in een asiel of een opvangcentrum voor dieren”,aldus Wassenberg.

Terugbrengen

Zestig procent van de mensen die meedoen aan het leaseproject brengen de dieren uiteindelijk terug. De rest koopt de cavia’s of de muisjes.

Cavia’s en muizen

De Elzenhoek biedt voor hun project alleen cavia’s en muisjes aan. Het project is vooral educatief bedoeld en dan zijn kleine diertjes een goede eerste ervaring. Kleine konijntjes zijn volgens Visser echter geen optie. “Konijntjes zijn erg stressgevoelig en vinden het vaak niet fijn om te worden opgetild en geknuffeld. Vlaamse reuzen zijn wel heel geschikt voor kinderen maar het is voor ons niet te doen om dat verblijf aan te bieden aan mensen die een dier komen lenen.”

Knuffelhoek

Elke woensdagmiddag organiseert De Elzenhoek een knuffelhoek voor kinderen. Hier kunnen ze onder begeleiding knuffelen met de dieren van de boerderij. Ook de leasediertjes doen mee op deze middag. Zo raken ze gewend aan knuffelen en op schoot zitten.

Kosten

De kosten voor twee cavia’s of muisjes zijn 15 euro. Je krijgt ook een kooi mee, daarvoor betaal je 35 euro borg die je aan het einde van het project terug krijgt. Voor vijf euro kun je ook nog voer kopen. Ouders die willen lenen kunnen samen met hun kind een gesprek aanvragen op de boerderij. Als er twijfel bestaat of de lease wel een goed idee is kan de boerderij ook weigeren.

Naast Oss kun je ook dieren leasen van boerderijen in Duiven, Deventer en Enschede. In Enschede worden ook honden en katten verhuurd maar dit kost meer geld in verband met inentingen en controles.