Bij extreme sporten wordt vaak meteen gedacht aan bungeejumpen, wingsuiting of parachute springen. Maar ook skateboarden, wakeboarden, kitesurfen en freerunning vallen onder deze tak van sport, zo vertelt Patrick Posthuma, oprichter van Extremesports.nl een website met informatie over over extreme sporten in Nederland.

“Een extreme sport is eigenlijk een sport waarbij je een enorme hoeveelheid adrenaline aanmaakt, dit geeft een enorme kick.” In Nederland zijn vooral kitesurfen en freerunning populair. Deze worden niet per se meteen als extreem gezien, maar Patrick Posthuma laat weten dat een aantal jaren geleden nog een á twee doden vielen door kitesurfen, dus dat de sport behoorlijk extreem was. “Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval omdat de veiligheid en de kennis verbeterd zijn.”, voegt hij daar aan toe.

Populariteit
Freerunning is in Nederland populair onder jongeren, een andere opkomende sport is
kiten met drones, vertelt Posthuma: “Nederland is een land met relatief veel wind, maar als deze wind er niet is willen kiters toch kunnen sporten. Drones zijn hier een ontzettend goede uitkomst voor, zo kun je zonder wind toch kiten en dit met een flinke snelheid ook.”

Gevaar
Extreme sporten zijn net als iedere andere sport op eigen risico. Je moet letten op allerlei verschillende veiligheidsinstructies, die zijn per sport anders, legt Posthuma uit. “Doe extreme sporten altijd onder begeleiding, zelfs als je een geoefend sporter bent. Verder is het belangrijk om op de omgeving te letten zodat het veilig blijft voor jezelf en de mensen om je heen. Na kitesurfen is Basejumping op dit moment de meest risicovolle sport, maar net als met kitesurfen is deze sport relatief nieuw. Misschien is het over een aantal jaar ook wel veiliger.”