Voorafgaand aan de geboorte weten of je kindje het Syndroom van Down heeft? Verschillende partijen uit de Tweede Kamer maakten dinsdag bekend dat zij dit voor elke zwangere vrouw mogelijk willen maken, door de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) voor iedereen toegankelijk te maken. Dit plan zorgt voor veel voor- en tegenstanders, maar wat vindt een ervaringsdeskundige ervan?

Maaike Vogelpoel is eigenaresse van de blog ‘Mijn Kit heeft down’ en is moeder van de zesjarige Kit. Zij heeft het Syndroom van Down. Volgens Maaike is het goed dat moeders voorafgaand aan de geboorte van hun kindje de test ondergaan. Op deze manier hebben alle vrouwen zelf de keuze om hun kindje wel of niet te houden. “Ik denk dat men wijs genoeg is om zelf de juiste beslissing te nemen. Wel denk ik dat het belangrijk is dat zij goede voorlichting krijgen van ons ‘Downmama’s’.”

Minder zwaar

Maaike zelf vindt namelijk dat de zorg minder zwaar is dan gedacht. “Het vergt extra zorg en begeleiding. Kit is nu zes, maar zit mentaal op hetzelfde niveau als haar broertje van vier jaar. Soms is het alsof je voor twee kinderen zorgt in plaats van één. Maar ik denk dat iedereen de zorg aan zou kunnen, je kan veel meer dan je denkt.” Bij de geboorte van Kit was het wel even schrikken voor Maaike en haar man Bas. “In het begin dacht ik dat het heel zwaar zou zijn, en dat ik het niet aan zou kunnen. Je belandt in een wereld vol horrorverhalen van dokters.”

Niet weten

Toch wilde Maaike zelf voor de geboorte van haar dochter Kit niet weten of zij wel of geen down zou hebben. “Bij mijn zwangerschap werd een combinatietest gedaan. Ik heb hier niet zelf voor gekozen. Mij werd verteld dat dit er als het ware bij hoorde. Uit de test bleek dat ik een erg kleine kans had om een kindje met Down te krijgen. Wij kwamen er pas bij de geboorte van Kit achter dat zij het syndroom had.

baby