Nu bekend is geworden dat het eerste geval van matchfixing in het voetballen is bewezen  komt de voetbalwereld onder de loep te liggen. In 2009 heeft middenvelder Kargbo van Willem II zich in een wedstrijd tegen FC Twente schuldig gemaakt aan matchfixing.  Bij voetbal horen ook praktijken als wedden op wedstrijden en wedstrijdsituaties.

Veel wedkantoren zijn illegaal, maar sommige kantoren zijn toegestaan als zij kunnen aantonen dat ze matchfixing niet in de hand werken.

Voetbalgokken.nl

Voetbalgokken.nl is een informatiewebsite over online wedkantoren waar geld kan worden ingezet op wedstrijden, maar niet op specifieke wedstrijdhandelingen als een inworp. Voetbalgokken.nl geeft veel informatie op over hoe je kan wedden en geeft ook tips. Volgens een woordvoerder zijn vooral de populaire competities geliefd om in te wedden, maar om grote bedragen gaat het niet. “Vaak wordt er gespeeld met gratis bonus-geld of een aantal tientjes”.

Hij let wel op de mensen die actief op de site zijn. “Wij zijn geen officiële bookmaker. Bij ons vind je voornamelijk informatie over gokken op voetbal en interessante wedstrijden die in het verschiet  liggen. Wel hebben wij een behoorlijke community. Mochten er zich verdachte situaties voortdoen op onze website, dan zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen en dit aan de betreffende instanties melden.”

Matchfixing

Voetbalgokken.nl voelt zich dan ook niet verantwoordelijk voor matchfixing, maar wil het wel voorkomen. “Wij werken alleen met partners die het ‘tegengaan en voorkomen’ van matchfixing belangrijk vinden. In het voorkomen van matchfixing nemen wedkantoren zowel preventief als bij constatering van een verdachte situatie hun verantwoordelijkheid.”

Unibet Stop Matchfixing Seminar

Bij de presentatie van het Unibet Stop Matchfixing Seminar gaf onder andere Eric Konings aan hoe Unibet matchfixing probeert tegen te gaan. “Het ligt ook helemaal niet in ons belang om matchfixing toe te staan , want daar verliezen wij ook van. Daarom houden wij het gedrag in de gaten en werken we samen met justitie, het ITF (International Tennis Federation) en andere sportfederaties, maar ook  het bedrijf Essa”, aldus Eric Konings.

Bij matchfixing wordt een bepaalde handeling of uitkomst afgesproken. Zo kan het zijn dat – vaak – bendes met een speler afspreken dat hij de eerste ingooi heeft. Vervolgens kan de bende daar geld op inzetten, zonder dat iemand weet dat er een afspraak is. Maar hoe gaat het legale gokken op Unibet dan aan toe? En hoe doe je zoiets nou? We spraken met Koen*, een fervent gokker die via Unibet vaak geld wint.

*De echte naam van ‘Koen’ is wegens privacy redenen vervangen. Tevens wil ‘Koen’ niet herkenbaar in beeld.

Gokker ‘Koen’ from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Essa

Essa is een bedrijf wat online bookmakers de mogelijkheid geeft om verdachte personen aan te duiden. Het werkt als een opslagcentrum  voor gegevens van gebruikers en transactiedata. Hierdoor kunnen ze verdacht gedrag opspeuren  doordat het opvalt als mensen winnen op hele bijzondere uitslagen met lage bijbehorende kanspercentages. Maar ook stelt Essa maximumbedragen in om de markt onaantrekkelijk te maken voor matchfixing.

Wetgeving

Sportadvocaat Steven Jellinghaus geeft in het radiofragment hieronder uitleg over de wetgeving omtrent matchfixing.