De kaaimannen van Cok Steenbergen zijn dieren die je niet in elke dierenwinkel tegen zult komen. In Schiedam verkoopt Steenbergen ze in zijn winkel CoCo systemen. Al houdt hij zijn kaaimannen liever in zijn winkel, dan dat hij ze verkoopt. 

“Niet iedereen kan voor ze zorgen. Sterker nog, ik denk dat 99% van de mensen niet zou weten hoe ze met zo’n dier om moeten gaan.” Steenbergen is er van overtuigd dat er maar weinig mensen zijn die voor de dieren zou kunnen zorgen. Het verblijf van de kaaimannen moet minstens drie keer de lengte en twee maal de breedte van het dier in omvang hebben. Daarbij te bedenken dat de beesten tot wel twee meter twintig in lengte kunnen worden. “Het valt mee in de natuur kunnen ze nog twintig centimeter groter worden.”

‘Zijn kaaimannen’

Steenbergen heeft de kaaimannen al acht jaar. “Toen we ze net pas hadden waren ze maar dertig centimeter groot, nu is er één al anderhalve meter in lengte.” Niet alleen de angst dat ze verkeerd terecht komen, zorgt ervoor dat Steenbergen zijn kaaimannen liever niet verkoopt. “Diep in mijn hart wil ik ze houden, laat ze maar lekker hier in hun verblijf zitten.”

Naar eigen zeggen maakte Steenbergen in november 2014 iets bijzonders mee. De twee kaaimannen van Steenbergen kregen een jong. “Zo ver ik weet is dat alleen in diergaarde Blijdorp een keer gebeurd.”

Andere dieren

Dat het niet ophoudt bij de kaaimannen is duidelijk zodra je één stap in de winkel zet. Gifkikkers, rode leguanen en vogelspinnen, ze staan overal in de winkel. Het andere paradepaardje van Steenbergen is toch wel zijn albino tijgerpython. “Ze hoort intussen echt bij ons, net als de kaaimannen.”

Bij binnenkomst blijkt ook direct dat Steenbergen een eigen papegaai in zijn winkel heeft. Coco, de papegaai waar de winkel naar is vernoemd, zegt de binnenkomende klanten netjes gedag. Toch is hij niet zo vriendelijk als hij lijkt. “Mij mag hij wel, maar een onbekende bijt hij.”