Na de grote giganten aan het werk te hebben gezien in de Champions League, is het nu de beurt aan de Europa League. Het op één na grootste clubtoernooi van Europa wordt hervat zonder Nederlands clubs, maar met een blik vol Nederlandse spelers. Onder anderen Wesley Sneijder, Michel Vorm, Memphis Depay en Klaas-Jan Huntelaar maken hun opwachting. Wat we kunnen verwachten van de Oranje-leeuwen, lees je hier.

(19:00 uur)

Anderlecht – Olympiakos Piraeus

Alexander Büttner & Bram Nuytinck (Anderlecht)

De Zuiderburen willen hun ongeslagen reeks op eigen bodem voortzetten en moeten dat doen tegen Olympiakos Pireaus. Anderlecht verloor in alle competities nog geen één thuiswedstrijd, maar speelt desondanks wel wisselvallig in diezelfde competities. De Belgen lopen in de Europa League een zware klus tegemoet; Olympiakos staat momenteel eerste in de Griekse competitie en won twintig van z’n tweeëntwintig competitiewedstrijden. De ploeg uit Griekenland won daarnaast alle drie de eerdere ontmoetingen met Anderlecht. De van Dinamo Moskou gehuurde Büttner mag zich vandaag opwarmen voor een plek in de basiselftal. Bram Nuytinck zal vanaf de bank moeten toekijken hoe zijn landgenoot het doet.

Borussia Dortmund – FC Porto

Bruno Martins Indi (FC Porto)

Het FC Porto van Bruno Martins Indi moet het vanavond in het Signal Iduna Park opnemen tegen Borussia Dortmund. De Duitsers stonden drie jaar geleden nog in de finale van de Champions League, maar hadden sindsdien nog maar weinig succes in Europa. In de competitie verloopt het voor Dortmund vooralsnog wel goed. De ploeg staat tweede met maar drie verliezen. Dortmund-spits Aubameyang, tijdens de wedstrijd de directe tegenstander van Martins Indi, is on fire. De snelle Afrikaan maakte dit seizoen al dertig goals in alle competities. Aangezien Martins Indi Aubameyang waarschijnlijk niet kan bijhouden, zal de ploeg vooral moeten rekenen op hun doelman. Gelukkig voor de Nederlander staat achter hem in het doel de ervaren Spanjaard Iker Casillas.

Midtjylland – Manchester United

Daley Blind, Memphis Depay & Louis van Gaal (Manchester United)

Het zijn duistere tijden voor de ploeg van Louis van Gaal. Manchester United staat na een sterke start momenteel vijfde in de Premier League. De ploeg wist in Europa geen van de drie uitwedstrijden te winnen en als de ‘Red Devils’ wonnen, deden ze dat met weinig overtuiging. De Engelsen beschikken in de voorhoede over supertalent Martial en de ervaren Rooney, maar hebben desondanks veel moeite met het scoren van doelpunten. Die laatste is tevens ook geblesseerd. Net als nog twaalf andere United-spelers. Aan de andere kant lijkt scoren de heren uit Manchester ook een aardige klus. David de Gea pakt al seizoenen lang belangrijke punten voor zijn ploeg en ook Chris Smalling blijkt een waar obstakel voor spitsen in de Premier League. Toch moet Van Gaal met zijn jonge ploeg van het Deense Midtjylland kunnen winnen. De Denen staan derde in de competitie en zijn met slechts vijf punten in de Europa League een ronde verder gekomen. Daarnaast verliepen afgelopen zes (vriendschappelijke) wedstrijden dramatisch. Midtjylland won er slechts één.

Fiorentina – Tottenham Hotspur

Michel Vorm (Tottenham Hotspur)

Ondanks het thuisvoordeel van Fiorentina gaan de Italianen het moeilijk krijgen tegen Tottenham Hotspur. De club uit Londen draait momenteel een topseizoen. Tottenham versloeg afgelopen weekend nog Manchester City, won haar laatste zeven wedstrijden en heeft in de competitie alleen nog Leicester City boven zich staan. De Nederlander Michel Vorm heeft hier tot nu toe nog maar weinig aan toe kunnen voegen; hij houdt de bank warm als reservekeeper achter Hugo Lloris. Diezelfde Lloris moet vanavond vanuit de tribunes toekijken hoe Vorm de ballen uit het doel van Tottenham Hotspur houdt. De eerste keus van trainer Pochettino heeft last van een schouderblessure. Fiorentina draait ook een prima seizoen. De club staat derde in de Italiaanse Serie A, mede dankzij de vele doelpunten van Illicic en Kalinic, die Vorm vanavond waarschijnlijk op de proef gaan stellen.

(21:05 uur)

Galatasaray – Lazio Roma

Wesley Sneijder & Ryan Donk (Galatasaray), Edson Braafheid, Stefan de Vrij, Wesley Hoedt & Ricardo Kischna (Lazio Roma)

De ‘clash of the Dutchies’. Zo kan de wedstrijd Galatasaray – Lazio Roma van vanavond ook wel beschreven worden. Bij het wisselvallige Galatasaray starten Ryan Donk en Wesley Sneijder hoogstwaarschijnlijk op het middenveld. De Turken staan in de competitie op een dramatische vijfde plek. Klein lichtpuntje is wel dat Galatasaray in alle competities pas twee thuisduels verloor. Sneijder en zijn medespelers moeten het opnemen tegen het net zo wisselvallige Lazio Roma. De Romeinen bezetten de zevende plek in de Serie A en moeten vrezen voor géén Europees voetbal volgend seizoen. De van AZ overgekomen Wesley Hoedt start vermoedelijk in de basis bij de Italianen, Kishna en Braafheid houden de bank warm en Stefan de Vrij zit te kijken met een blessure. Hoedt moet de steekballen van Sneijder, de spelmaker van de Turken, proberen te doorzien. Dat lukt de verdediging in Europa tot nu toe prima; Lazio is dit seizoen nog ongeslagen op Europees grondgebied.

Shaktar Donetsk – Schalke 04

Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04)

Shaktar Donetsk kroop voor de winterstop nog door het oog van de naald in de Champions League. De ploeg verdiende met slechtst drie punten een derde plek en dus doorstroom naar de knock-out fase van de Europa League. De ploeg verkocht daaropvolgend topscorer Alex Teixeira (22 goals in 16 wedstrijden) en speelde sindsdien nog maar één wedstrijd. Warmgedraaid zijn de spelers van coach Lucescu dus zeker niet. Daar kan ‘The Hunter’ aka Klaas-Jan Huntelaar mooi van profiteren. De topspits van Oranje is goed op weg om de Europa League-topscorer aller tijden te worden. Met 33 doelpunten is de spits nog zeven treffers verwijderd van oud-Feyenoorder Henrik Larsson. De Duitsers zijn daarnaast ook nog eens ongeslagen in de Europa League. Dat ze in Europa ook een keer de mist in zullen gaan, lijkt haast niet te voorkomen; de ploeg speelt in de Bundesliga namelijk erg wisselvallig.

Andere oranje getinte wedstrijden in de Europa League:

(19:00 uur)

Saint-Etienne – Basel

Jean-Paul Boëtius (Basel)

(21:05 uur)

Augsburg – Liverpool

Paul Verhaergh & Jeffrey Gouweleeuw (Augsburg)

Olympique Marseille – Athletic Club

Karim Rekik (Olympique Marseille)

Sporting CP – Bayern Leverkussen

Marvin Zeegelaar (Sporting CP), Björn Kuipers (scheidsrechter)

Villareal – Napoli

Bas Nijhuis (scheidsrechter)