Na de bekendmaking van een achtste Harry Potter-boek van schrijfster J.K. Rowling, staat de fantasiewereld weer op z’n kop. De fanbase van de spannende verhalen rondom Potter is enorm (73 miljoen Facebook-likes). Fans gaan naar conventies, verkleden zich als personages zoals Ron, Voldemort of Hagrid én zelfs de bekende sport uit de fictieve wereld, Zwerkbal, wordt nagespeeld. Muggle Quidditch Nederland organiseert al een aantal jaren een real-life versie van het spel : Quidditch (Nederlands: Zwerkbal). Nick van Klaveren, coach van van het Utrechtse Quidditch-team de Dom Tower Dementors, vertelt meer over de aankomende Benelux Cup en de sport zelf.

https://youtu.be/81jofAvq52g

Quidditch toernooien: wie, wat, waar?

“We hebben een nationale sportbond opgericht, Muggle Quidditch Nederland, die organiseren de toernooien. Afgelopen november hebben we dankzij hen de Nederlandse Quidditch Cup gehad. Daar zijn we tweede geworden. Over een week hebben we de Benelux Cup. Dat is een samenwerking met de Belgische Quidditch-bond. Daar doen naast ons nog vijf andere teams mee: North Sea Nargles, Wageningen Werewolves, Ghent Gargoyles Quidditch, Deurne Dodo’s en Hasselt Horntails. Dit jaar wordt het trouwens gehouden in Haarlem. Lekker dichtbij dus.

De strijd gaat vooral om de eer en de eerste plaats in de Benelux Cup. We regelen een beker en die kan je winnen. Daarnaast is het ook een kwalificatietoernooi voor de European Quidditch Cup. Die vindt plaats op 16 en 17 april in Italië. Daar mogen we met twee Nederlandse teams naartoe. Er zijn drie Nederlandse teams dus we hebben aardig veel kans.”

Zwerkballen door heel de wereld

“Vorige zomer hadden we ook al de European Games, het EK. Dat was in Italië en daar hebben we met twaalf à dertien mensen uit Nederland gestreden voor ons land. Iedereen die mee kon, ging ook echt mee. Het was namelijk ook echt de eerste keer dat de European Games werden georganiseerd. We moesten toen wel nog echt mensen bijeen schrapen. Er deden twaalf teams mee aan het toernooi en wij zijn negende geworden. Deze zomer op de World Cup in Frankfurt kunnen we al met een stuk meer mensen zijn. Daar gaan we heen met 21 spelers, een volledig team. We groeien dus ook wel in het aantal leden.

Tijdens die internationale cups worden er ook allemaal dingen rondom het toernooi georganiseerd. Er wordt elke avond wel een locatie afgehuurd waar alle deelnemers dan samen kunnen komen. Er is heel veel onderling contact tussen de teams. Ik ken ook zowat alle Nederlandse spelers, dus tijdens toernooien is het weer samenkomen en tijd voor gezelligheid.”

Vrienden, geen rivalen

“De teams kennen elkaar heel erg goed, maar is natuurlijk wel een beetje rivaliteit. Bij de Nederlandse Quidditch Cup zaten er wat wedstrijden bij die heel dicht bij, waarvan de uitslag heel dicht bij elkaar lag, dus het wordt wel leuk om die wedstrijden weer tegen elkaar uit te spelen. De drie Nederlandse teams gaan allemaal gelijk op, dus het is altijd spannend wie er wint.

In Nederland gaat het er ook wat minder hard aan toe. We hebben tot nu toe tijdens de wedstrijd wat minder contact met de tegenstander dan internationale teams, maar daar zijn we aan het werken. Het is namelijk wel een contactsport. Er is niet zo veel contact als bij bijvoorbeeld Rugby, maar het is wel een belangrijk onderdeel van het spel.”

Voorbereiden op de strijd om de cup

“Voorbereiden op de toernooien doen we wel degelijk. We trainen twee keer in de week en spelen ook af en toe een vriendschappelijke wedstrijd tegen een ander Nederlands team. We kijken altijd terug naar wat we van andere toernooien heb geleerd. Van die wedstrijden proberen we nu ook steeds vaker video’s van te maken, zodat we kunnen kijken wat er goed ging en wat niet. Dan kunnen we ons daar, zowel op individuele vlak als in teamverband, vervolgens tactisch op verbeteren. Daar werken we ons dan aan tijdens de trainingen in aanloop naar het toernooi.”

What are the odds?

“We zijn met weinig, dus dat gaat ons nadeel opleveren. De Wageningen Werewolves komen met dertien en de North Sea Nargles ook met wat meer. Drie mensen meer lijkt niet veel, maar dan heb je in het spel voor zowat iedereen een wissel klaarstaan. We gaan dus wel moeite krijgen met de speeltijd, want we spelen minimaal vier wedstrijden op één dag. De kans is dus groot dat we gaan leiden aan uitputting.”

Een attractie voor Harry Potter-fans

“Er komen absoluut Harry Potter-fans kijken naar het toernooi. Er zitten ook genoeg fan bij de Quidditch-community, maar het zijn niet alleen fans die de sport bespelen. De teams zijn een soort van gemengd met drie verschillende personen: de Harry Potter-fans, de sportieve mensen en een combinatie van die twee. Ieder heeft een eigen reden om mee te doen. We maken qua promotie wel zeker gebruik van Harry Potter-communities. We plaatsen wel vaker iets op Facebook als: ‘Hé, wij hebben binnenkort een Quidditch-toernooi. Dat vinden jullie vast wel leuk om te bekijken.’ We proberen wel een soort balans te zoeken tussen een normale sport zijn en de link met de Harry Potter-verhalen.”