Een foto van een vluchtelingenbaby die door een gat in prikkeldraad wordt doorgegeven is uitgeroepen tot de beste foto van 2015. De onscherpe foto werd gemaakt door de Australische fotograaf Warren Richardson op de grens van Servië en Hongarije.

In augustus 2015 hebben vele vluchtelingen geprobeerd om de grens tussen Servië en Hongarije over te steken. De baby en de man die hem doorgaf maakten deel uit van een vluchtelingenstroom tussen het Servische dorp Horgoš en het Hongaarse Röszke . Zij wilden Hongarije bereiken voor het land een hek zou afmaken om vluchtelingen te weren.

Juryvoorzitter Francis Kohn zegt in een reactie aan het ANP dat de foto eruit springt door zijn door de kracht van zijn eenvoud en de symboliek van het prikkeldraad.

Uitgeput

Richardson volgde een groep van ruim tweehonderd vluchtelingen en kampeerde met hen aan de grens. ,,Ik was vijf uur met ze op pad en we speelden de hele nacht een kat en muisspel met de politie”, zegt Richardson. ,,Ik was uitgeput tegen de tijd dat ik deze foto nam. Het was rond drie uur in de ochtend en ik kon geen flitser gebruiken, omdat de politie deze mensen probeerde te vinden. Ik moest het doen met het schijnsel van de maan”, aldus Richardson tegen het ANP.