Een bieropleiding volgen; het kan! Nederlanders drinken steeds vaker een speciaalbiertje in plaats van de gebruikelijke pils. Er valt ook zoveel te weten van de gebrouwen drankjes, dat Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON) het tijd vond om een bieropleiding te beginnen in Eindhoven. Dit betekent dus dat je de schoolbanken in kan, om te leren hoe je bier moet proeven, brouwen, een aantal wetten hierover en nog vele andere dingen.

Bieropleiding speelt in op toenemende populariteit van speciaalbier

Speciaalbiertjes zijn een categorie apart. Zo kun je het proeven van deze biertjes vergelijken met het proeven van wijn of whiskey: “Je kunt zo ontzettend veel ingrediënten toevoegen aan je eigen gebrouwen biertje”, zegt docent Van der Waa. “Van zoet tot zelfs zuur, je kunt hier oneindig veel kanten mee op. In deze opleiding gaan wij hier dieper op in en leren we onze cursisten deze elementen te herkennen. De studenten krijgen hier later zelfs een tentamen over.”

Vroeger was de slijterij van Berrie Peek voor een klein deel gevuld met wat uitzonderlijk bier. “De afgelopen jaren werd de vraag hiernaar steeds groter en groter. Tegenwoordig neemt het de helft van de winkel in en heb ik hier maar liefst tachtig meter aan speciaal bier staan.”

Deze bieropleiding bestaat uit zes lessen met één tentamen, waarvan ons vertelt is dat deze behoorlijk pittig is. Wie slaagt mag doorgaan naar niveau twee, maar als je niet slaagt krijg je bewijs van deelname. In totaal zijn er drie niveau’s die je kunt volgen.