Marcel Balkestein, voormalig international van het Nederlands hockeyteam, heeft donderdag laten weten te stoppen met hockey. In 2014 heeft de 35-jarige hockeyspeler al aangegeven te stoppen bij het Nederlandse team. Maar nu stopt hij aan het einde van dit seizoen ook bij zijn club Oranje-Zwart. “Ik wilde altijd een moment kiezen om te stoppen waarin ik nog van waarde ben voor het team.”

De 35-jarige Eindhovenaar was al een tijd aan het nadenken over het beëindigen van zijn carrière: “Op het moment dat je daar over nadenkt, is het tijd om een beslissing te nemen.”
Balkestein wil zich voor 110% inzetten, gefocust en gedisciplineerd zijn. Het feit dat hij zijn vrouw, volleybalinternational Maret Grothues, de laatste jaren zo weinig heeft gezien, speelt ook mee in zijn beslissing. “Het idee om haar vaker te zien is fantastisch. Vooral als ik denk dat ik straks tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op de tribune kan zitten om haar aan te moedigen.”

CFJO6UfUMAAfuNZ

Hoogtepunt
Als klein jongetje is Balkestein door zijn broer in contact gekomen met de hockeysport. “Ik kon ook aardig tennissen, maar heb op mijn twaalfde besloten om voor hockey te kiezen. Ik vond het leuker om in een teamsport met mijn vrienden te kunnen spelen.” Daarna is het snel gegaan met zijn carrière. Het absolute hoogtepunt was volgens Balkestein de Olympische Spelen van Londen in 2012.
“Voor de Spelen had ik een heel zwaar jaar achter de rug, waarin ik een zware achillespeesblessure opliep en mijn broer plotseling overleed. Als je dan op het hoogste podium ter wereld een zilveren medaille haalt, dan is dat er eentje met een dikke gouden rand!”

Toekomst
De komende maanden gaat Balkestein samen met zijn club Oranje-Zwart knokken voor de landstitel. Oranje-Zwart heeft aangekondigd te fuseren met EHMC en dit wordt Oranje-Rood. “Het zou voor ons beiden een mooi afscheid zijn als we de landstitel binnenhalen tijdens de Euro Hockey League.”

De verdediger van Oranje-Zwart kijkt met een tevreden blik terug op zijn carrière: “Ik heb veel landen bezocht, er hechte vriendschappen aan overgehouden en ik heb kunnen laten zien hoe ik de sport bedrijf.”
In die rol wil hij graag iets terug doen voor de sport. Dit doet hij met zijn eigen hockeyschool. “Ik wil kinderen helpen zodat zij het maximale uit zichzelf kunnen halen, voor de sport die mij ook veel gebracht heeft.”

CB7QMxEXIAA75Dm (1)