Volkert Van Der G. hoeft niet meer verplicht psychologische behandelingen te ondergaan. De moordenaar van Pim Fortuyn had een kort geding aangespannen tegen de behandelingen. De rechtbank in Den Haag stelde hem vandaag in zijn gelijk.

Psychiater

Begin februari zei de advocaat van Van Der G, Willem Jebbink, al tegen de Volkskrant dat zijn cliënt geen psychiatrische problemen heeft. “Inmiddels is vastgesteld dat mijn cliënt niet aan een psychische stoornis lijdt. De psychiater schreef al anderhalf jaar geleden dat voor die begeleiding geen noodzaak is en beëindigde de sessies.”

Rechter

De rechter vindt het niet nodig dat van der G. nog langer door een psycholoog behandeld wordt als zijn psychiater aangeeft dat hij geen behandeling meer nodig heeft.

Enkelband

Van Der G. won eerder al een zaak tegen het verplicht dragen van een enkelband. In mei 2014 kwam hij onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten. Op 6 mei 2002 schoot Van Der G. de politicus Pim Fortuyn dood op het mediapark in Hilversum.

Teleurgesteld

Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen Onrecht is ,,zeer teleurgesteld’’ over de uitspraak van de rechtbank in Den Haag om Volkert van der G. niet langer te verplichten psychologische behandeling en begeleiding te laten ondergaan. Eerdmans was partijgenoot van Pim Fortuyn die in 2002 door Van der G. werd doodgeschoten.

,,Als ik zie wat hij op televisie allemaal verkondigde, denk ik dat hij wel degelijk nog hulp nodig heeft”, zegt Eerdmans in een reactie tegen het ANP. Hij vindt de uitspraak van de rechtbank discutabel, omdat Van der G. de voorwaarden voor zijn vrijlating zou hebben geschonden. ,,Wij bekijken de mogelijkheden om een dwangprocedure tegen Van der G. te starten. We blijven hem wat dat betreft juridisch op de hielen zitten.’’