Samen door het leven gaan, maar met behoud van je eigen inboedel. Stel dat het mis gaat? Een merendeel van de Tweede Kamer is voor een nieuw voorstel. Meerdere partijen willen dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden de standaard wordt, in plaats van trouwen in gemeenschap van goederen. Dit maakten zij woensdag bekend. Maar wat vindt een trouwambtenaar hiervan?

Mariëlle Jongmans-Huising is Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) en zelfstandig trouwambtenaar. Volgens haar is het nieuwe wetsvoorstel een goed idee. “Wanneer je trouwt, moet je goed voor elkaar zorgen, ook op financieel vlak. Naar mijn mening doe je dit wanneer je trouwt onder huwelijkse voorwaarden. Zo is alles gelijkmatig verdeeld, en is duidelijk wat van wie is. Je houdt het financieel eerlijk, op voorhand.”

Wetgeving

Voor Mariëlle is het niet vanzelfsprekend dit met het bruidspaar te bespreken. “In mijn gesprek met het bruidspaar is dit niet een van mijn vragen. Het hoort niet bij mij als trouwambtenaar, want ik vertegenwoordig de wet. Deze schrijft voor dat als je zelf geen stappen onderneemt, je gewoon in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Maar wanneer ik hoor dat één van de twee zelfstandig ondernemer is, ben ik wel zo dat ik dat stukje even aanstip. Juist wanneer je zelfstandig ondernemer bent, is het heel verstandig om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Stel dat er in de toekomst een calamiteit zou zijn met jouw bedrijf, treft dat jou niet privé, of je partner.”

Taboe

Het behouden van je eigen spullen terwijl je voor een leven met elkaar gaat. Het lijkt een beetje op speculeren wanneer het fout zal gaan. “Stellen denken er sowieso niet over na om uit elkaar te gaan. Want wanneer je trouwt, ga je voor altijd. Die gedachte maakt het ook lastig om dit stukje bespreekbaar te maken. Je moet nu namelijk echt kiezen: ga je voor wat de standaard is, of ga je naar de notaris en trouw je onder huwelijkse voorwaarden? Ik heb geen cijfers, maar iets minder dan de helft van de bruidsparen kiest voor de standaard. Het trouwen in gemeenschap van goederen. Ik kan me voorstellen dat er achteraf een aantal bruidsparen zijn die hier wel spijt van hebben. Ik zeg altijd maar -als grapje-: ‘garanties krijg je bij mij tot de drempel.’”

Zakenrelatie

Wanneer stellen trouwen onder huwelijkse voorwaarden, dienen zij officieel elk jaar bij te houden wat van wie is. Het heeft eigenlijk iets weg van een zakelijke relatie. “Voor de wet trouwen is natuurlijk ook een zakelijke overeenkomst Daar maken wij een heel romantisch verhaal van. Ik als trouwambtenaar doe ik hier natuurlijk graag aan mee. Toch blijft het een overeenkomst waarin je belooft hulp, trouw en bijstand aan elkaar te geven. Ik vind dat daar ook het stukje van het financiële vlak bij hoort.”

Romantisch plaatje

Ondanks dat Jongmans-Huising voor het wetsvoorstel is, begrijpt ze de tegenstanders ook. “Ik denk dat mensen die in gemeenschap van goederen trouwen dit vooral doen vanuit het romantische plaatje.” Men kleedt de dag natuurlijk aan met een mooie locatie, spetterend feest en een exotische huwelijksreis. “Ik denk dat het ook goed is als je de realiteit niet uit het oog verliest.”

untitled-infographic-3