Online geldzaken doen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. MasterCard wil deze vorm van biometrische authenticatie volgend jaar in verschillende delen van Europa introduceren. Director of Operations Vincent Böhre van Privacy First is van mening dat deze betalingsvorm altijd een eigen keuze moet zijn.

“We hebben er geen probleem mee als mensen betalen met biometrische authenticatie. Het is wel van belang dat het niet de enige manier van betalen wordt.” Het is volgens Böhre dan ook belangrijk dat de keuze voor het inloggen met wachtwoorden moet blijven bestaan.

Veiligheid
Cyber criminelen doen er alles aan om aan de wachtwoorden van mensen te komen. Het inbreken bij bedrijven als MasterCard hoort daar ook bij. “Het is van belang dat er bij de ontwikkeling van dit systeem aandacht wordt besteed aan een goede privacy beveiliging. De zogenaamde privacy by design. Het zou natuurlijk het beste zijn als de biometrische gegevens om de zoveel tijd worden gewist.”

Onschuldig
De Director of Operations waarschuwt dat het gebruik van biometrische gegevens niet zonder gevaar is. “Het lijkt vrij onschuldig, maar je moet je realiseren dat het altijd tegen je gebruikt kan worden. Dit soort informatie kan namelijk opgevraagd worden door de politie en de inlichtingendiensten. Daarnaast kan het ook gedeeld worden met projecten als het SuperIdentity project.”

Test
MasterCard deed een proef van zes maanden met 750 kaarthouders van ABN AMRO. Negen op de tien deelnemers zijn volgens het creditcardbedrijf bereid om hun wachtwoord definitief te vervangen door biometrische authenticatie. MasterCard wil eind volgend jaar de techniek in onder andere België, Spanje, Duitsland en Frankrijk introduceren.