Een simkaart die van een afstand programmeerbaar is. Dat is wat de nieuwe e-sim mogelijk maakt. Freelance beveiligingsadviseur Sijmen Ruwhof maakt zich met name zorgen over de privacy van de gebruikers. “De e-sim geeft de overheid een nieuwe manier om ons in de gaten te houden.”

De e-sim stelt smartphone-gebruikers vanaf juni in staat om van provider te veranderen zonder de simkaart uit de telefoon te halen. “Het is een mooie feature, maar het is een ontwikkeling die we in de gaten moeten houden.” De adviseur doelt hiermee op het feit dat veiligheidsdiensten via de simkaart een telefoon kunnen afluisteren, zonder dat deze met een internetnetwerk verbonden hoeft te zijn.

Achterdeur
Volgens Ruwhof kan een inlichtingendienst niet zomaar mensen afluisteren via de simkaart. Hiervoor hebben ze namelijk eerst de hulp van de fabrikanten nodig. “Ze moeten eerst een backdoor in de software maken. Dit zullen fabrikanten absoluut niet willen doen, maar ze hebben er in dit surveillance tijdperk niet veel tegenin te brengen.”

Volle ondersteuning
De e-sim is wel al te vinden in tablets en wearables, maar hiermee kan niet gebeld of ge-sms’t worden. Grote telefoonproducenten als Samsung en Apple lieten aan overkoepelende organisatie Groupe Speciale Mobile Association (GSMA) weten dat ze het initiatief gaan ondersteunen.