Een nieuw parkourpark in Breda oftewel een freerunpark zoals het genoemd wordt. Vijf freerunners zijn op dit idee gekomen. Ze kregen groen licht van de gemeente Breda. Deze zomer zal het nieuwe park haar deuren openen.

De 25-jarige Sepp den Hollander, een van de initiatiefnemers, legt uit hoe ze op het idee gekomen zijn: “Breda is een hele mooie stad, maar om te freerunnen is het minder geschikt. Het idee van de sport is dat je jezelf zo creatief mogelijk voortbeweegt. Als je als freerunner een paar muurtjes en hekjes ziet, heb je al snel de neiging om daar een stunt op uit te voeren. Helaas zijn de locaties hier in Breda niet ideaal. Uiteindelijk ben ik met vier andere freerunners samengekomen in Rotterdam waar een heel groot park staat. Toen vonden we het eigenlijk wel een goed idee om een park te ontwikkelen in Breda. We zijn in gesprek gegaan met de gemeente en dat is een heel lang traject geweest.”

Zo’n twee jaar geleden zijn ze gestart met het project. “Het akkoord met de verschillende partijen is er inmiddels. De komende weken gaan alle partijen met elkaar in gesprek. Dat het park er gaat komen is voor bijna 100% zeker. “

Park
Het park zal vooral bestaan uit een combinatie van muurtjes en railingen. (Geen goede zin. Het park zal vooral bestaan uit.. ) In principe, is alles wat stevig genoeg is om op te springen goed om te freerunnen. Denk bijvoorbeeld aan: stoeprandjes, bankjes, prullenbakken, takken van bomen waar je aan kunt hangen en zwaaien. In het park zelf zullen voornamelijk muurtjes en railingen in verschillende maten en vormen zijn.

<iframe width=”480″ height=”360″ src=”https://www.kickstarter.com/projects/494581246/parkour-and-freerunning-park-breda/widget/video.html” frameborder=”0″ scrolling=”no”> </iframe>

Vietnamoorlog
Het begrip freerunnen is overgewaaid uit Frankrijk, de sport zelf werd vooral door middel van YouTube bekend. De Franse noemen het ook wel parkour. “Tijdens de Vietnamoorlog werd het gebruikt als ontsnappingstechniek. Door het springen, sprinten en beklimmen van muren en steegjes konden de soldaten gemakkelijk ontglippen aan de vingers van de vijanden. Later heeft de Franse turner, Raymond Belle, het toegepast bij de brandweer waar hij toentertijd werkte. Zijn zoon David Belle heeft het stokje van hem overgenomen.

Parkour was op dat moment bedoelt om zo efficiënt mogelijk van punt A naar B te gaan. Freerunnen was bedoeld om zo mooi en sierlijk mogelijk van punt A naar punt B gaan, met salto’s, sprongen en andere trucs. De beoefenaars van parkour trainden hard, ook krachttraining was een must om de sport goed te kunnen beheersen. Tegenwoordig wordt parkour en freerunnen als hetzelfde gezien en is het een samenvoeging geworden.

Passie
Sepp is al tien jaar freerunner. Hij is als klein jongetje in zijn woonplaats Rijen bij een trampolinepark begonnen. Nadat het park verdween verplaatsen hij en zijn vrienden zich naar een nabij gelegen speeltuin. “Toen zijn we begonnen met het maken van salto’s en sprongen we vanaf hekken in het gras. Later kwamen we er pas achter wat we eigenlijk aan het doen waren; freerunnen. Vanaf dat moment zijn we met een kleine groep in Nederland begonnen met de sport.”
Freerunnen is buitenspelen voor volwassenen volgens Sepp: “Kinderen stoppen op een bepaalde leeftijd met buitenspelen, maar wij gaan vanaf die leeftijd juist door.”

Tegenwoordig geeft de freerunner vooral les in Amsterdam. Daarnaast heeft hij een aantal projecten gedaan. Zo is hij te zien geweest in de reclame over ‘Het Geluid’ van Q-music. “Alle stunts die je in die reclame ziet ben ik”, zegt hij trots. Ook speelde hij een aantal jaar geleden mee in de film ‘Razend” naar het boek van Carry Slee.

Gemeente
Volgens Sepp reageerde de gemeente in eerste instantie niet erg positief. “Dat komt vaak omdat mensen de sport niet goed kennen. Of ze zien het als een gevaarlijk spel.” YouTube staat vol met video’s over freerunnen. “Wat je ziet op YouTube, driedubbele salto’s en van dak naar dak springen, dat doe je natuurlijk niet naar een paar weken oefenen. Je begint met het springen van stoeprandje naar stoeprandje, gewoon heel dicht bij de grond.”

Daarnaast noemt Sepp het een beschaafde sport: “Het is heel cool als je voor je vrienden trucs doet, maar je leert van elkaar.” Daar voegt hij nog aan toe: “Het verschil met andere sporten is dat je met freerunnen niet tegen elkaar strijdt, maar elkaar juist helpt. Je geeft elkaar tips tijdens trainingen. Het is een hele vriendelijke community.”