Heb jij ook last van nepprofielen op Facebook die je twee tot drie vriendschapsverzoeken per dag sturen? In het begin voel je je een ‘Popie Jopie’, maar later begint het erg irritant te worden. Facebook wordt de laatste tijd overspoelt met nepprofielen, die graag Jan en alleman een vriendschapsverzoek sturen. Het zijn vaak lekkere wijven – dat mogen wij in dit geval wel zo zeggen – die via Facebook Chat tegen je praten. Ze taggen je in berichten om ervoor te zorgen dat jij op een link van hun klikt. Spoiler alert: wanneer je dit doet, kan hier wel eens een staartje aan vast zitten…

“Deze nepprofielen troggelen geld of persoonlijke informatie af”

Stijn Jaspers werkt bij VeiligInternetten.nl. Hij geeft tips over vrijwel alles wat het internetten te maken heeft en weten ook het één en ander over veiligheid op het wereld weide web. Dus ook over internet phishing (oplichting via internet) en over de schaars geklede dames op onze social media. “Eerst zagen we vooral neppe webwinkels. Deze waren bijna exact hetzelfde als bepaalde merknamen, behalve dat het domein hiervan verschilde”, vertelt Jaspers. “Wanneer je op een aanbieding – die te mooi was om waar te zijn – in ging en deze kocht, was het product opeens niet meer leverbaar. Je was dus in één klap opeens je geld kwijt.”

“Nu trappen mensen al gauw niet meer in die rare mailtjes”, vervolgt Jaspers. “Het is dan ook logisch dat deze vormen van internet phishing verschuiven naar de social media. Facebook is bijvoorbeeld zo’n groot platform, de oplichters kunnen via dit medium miljoenen mensen bereiken. Er zijn er altijd wel mensen die deze vriendschapsverzoeken accepteren en zich laten misleiden.”

Nepprofielen Facebook - Oplichters vermomd als lekkere wijven

Ik wil niet opgelicht worden door deze nepperds!

Jaspers: “Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook. Kijk naar gemeenschappelijke vrienden, foto’s en posts: ontbreken deze of zien ze er nogal gelikt of appart uit, ga er dan niet op in. Facebook heeft overigens ook een knop waarmee je profielen kunt rapporteren. Hoe meer meldingen Facebook van een profiel krijgt, hoe sneller deze verwijderd zal worden.”