De rechtbank van Amsterdam heeft Flip S. dinsdagmiddag veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De drugsdealer heeft eind 2014 witte heroïne als cocaïne verkocht aan drie Deense toeristen.

Alleen het feit dat hij handelde in drugs is door de rechter bewezen geacht. De rechtbank kon niet bewijzen dat S. wist dat hij witte heroïne verkocht als cocaïne. Volgens de rechtbank had S. de toeristen moeten informeren dat er witte heroïne in omloop was. Dat heeft hij niet gedaan.

Vrijspraak
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 4 jaar cel tegen de verdachte voor de verkoop aan de Denen. In dezelfde periode overleden drie Britten in Amsterdam door het snuiven van dezelfde drugs. Hoewel het goedje uit dezelfde partij leek te komen, kon het OM niet bewijzen dat S. de drugs ook aan de Britten heeft verkocht. Zijn DNA is namelijk niet op het verpakkingsmateriaal aangetroffen. Voor dit feit is hij vrijgesproken, zoals het OM ook had geëist.

Hoger beroep
“We willen precies weten wat er in de uitspraak staat voordat we in hoger beroep gaan”, vertelt de voorlichter van het OM. Ze gaat de zaak nog opnieuw bekijken voordat ze een beslissing neemt.

“Heel circus”
Of Gerald Roethof, de advocaat van Flip S., in hoger beroep gaat, is nog even afwachten. “We gaan het eerst goed laten inwerken. De cliënt heeft het als een heel circus ervaren”, zo laat hij weten. De raadsman zegt dat het terecht is dat S. is vrijgesproken voor de dood van de Britten. Toch vindt hij een jaar celstraf te hoog. Roethof: “Dit is de maximumstraf voor dit delict. Er zijn bij de Amsterdamse rechtbank in het recente verleden veel serieuzere zaken behandeld met deze beschuldiging (bijvoorbeeld het gifschip ‘Proba Koala‘), en uiteindelijk werden daar slechts voorwaardelijke straffen opgelegd. Moet je iemand voor dit delict de maximale straf geven?” De advocaat vindt het wel begrijpelijk dat zijn cliënt voor de verkoop van drugs is veroordeeld.