Identiteitsfraude: oplichters krijgen hier steeds meer handigheid in en hier gebruiken ze tegenwoordig ook e-mailadressen voor. Stel je voor: je koopt dure dingen via internet en krijgt hiervoor een bewijs geleverd via e-mail. Wat als iemand anders deze ook krijgt? Belangrijke zaken als vliegtickets of andere prijzige dingen kunnen zo opgehaald worden door een vreemde die toevallig dezelfde naam heeft als jij.

Dit overkwam Myrthe. Doordat iemand die precies dezelfde naam en ook een account bij Hotmail heeft, kreeg zij verschillende e-mails in haar inbox. Het waren bijna dezelfde adressen; het verschilde alleen in .com en .nl. Zo kon ze bijvoorbeeld afgelopen week de auto van haar naamgenote ophalen bij een Volkswagen-dealer.

Identiteitsfraude; het kan gemakkelijk met hetzelfde e-mailadres

Een klein verschil met grote gevolgen

“Er valt hier zo weinig aan te doen!”, zegt Myrthe wanneer we haar hier mee confronteren. “Ik gebruik mijn adres ook al jaren en alles gaat via mijn e-mail: DigiD, accounts en andere contacten. Er gaat niet alleen veel tijd in zitten als ik een ander e-mailadres aanmaak, maar het zou kunnen dat ik hiermee belangrijke zaken misloop. Gelukkig doet de andere Myrthe niets met mijn e-mails, maar ik kan me voorstellen dat fraudeurs hier op in kunnen spelen.”

Identiteitsfraude is een serieuze zaak

Deze laatste tijd komen er steeds vaker zaken van oplichterij en fraude aan het licht. Deze mensen gebruiken een e-mailadres dat lijkt op die van het slachtoffer. Hiermee hopen zij privégegevens te achterhalen en deze te gebruiken om geld of andere zaken te verkrijgen.

Het gaat hier dus om verschillende Hotmail-domeinen, maar het zou ook bijvoorbeeld bij Live- of Outlook-accounts kunnen. Let dus op! Wanneer je een Hotmail.nl account hebt, zou het dus zomaar kunnen dat jouw e-mail krijgt! Zoek dit adres even op of stuur een berichtje. Een kleine moeite wat je een hoop ellende zou kunnen besparen.