Cycloon Winston kostte het land Fiji maar liefst 42 doden. Kan in Nederland zo iets ook gebeuren? Het antwoord is nee, vertelt meteoroloog Rob Groenland.

‘’Voor een ontwikkeling van een tropische orkaan moet de temperatuur van het water hoger zijn dan 27 graden. Een andere voorwaarde is dat je bovenin wel wat wind moet hebben, maar ook weer niet te veel. Het blijkt dat op onze planeet slechts een paar stroken over de hele wereld aan die voorwaarden voldoen. Het zijn smalle zones waar het zeewater net voldoende warm is en er bovenin ook het juiste windpatroon staat.’’

Het water rondom Nederland is nooit warmer dan 27 graden, dus daarom kan er geen orkaan of tyfoon ontstaan. Daarbij heb je ook een ruim zee oppervlakte nodig, voegt hij toe.

Middellandse Zee

Groenland vervolgt: ‘’Geen orkaan of tyfoon dus in Nederland, maar op de Middellandse Zee is het theoretisch wel mogelijk. Het komt af en toe voor dat het zeewater van de Middellandse Zee hoger is dan 27 graden. Er kan dan een soort beginstadium ontstaan van een cycloon, alleen kan die dan niet lekker uitgroeien omdat bijvoorbeeld de laars van Italië in de weg zit.’’