Uit recent onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië blijkt dat veel mediabedrijven in Hollywood een onvoldoende hebben gekregen voor diversiteit in hun films. Het onderzoek, dat Stacey L. Smith opstelde in opdracht van de universiteit, richtte zich op de grootste Amerikaanse filmbedrijven zoals Sony en 21st Century Fox.

De diversiteitsdiscussie lijkt weer volledig losgebarsten. Met de boycot van de aankomende Oscaruitreiking (#OscarsSoWhite) in zicht, komt dit onderzoek in een roerige tijd. Vooral Afro-Amerikaanse acteurs en regisseurs spreken zich uit tegen het ‘witte’ Hollywood.

Minderheden

Het onderzoek wijst uit dat ook de LGBT-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender) sterk ondervertegenwoordigd is in het huidige filmlandschap. Daarnaast zijn vrouwen hier ook een minderheid. Niet alleen op het gebied van filmpersonages, maar ook onder crewleden, bestuursleden en regisseuses. Vrouwen regisseerden samen slechts 3,4 procent van de films. Bij twee van deze films stond er een zwarte vrouw aan het roer.

Jeroen Huijsdens werkt al ruim vijftien jaar in de filmsector. Met zijn eigen bedrijf Filmtaal ontwikkelt hij projecten rondom film. Hij begrijpt de kritiek die er is, maar blijft positief. “Iedereen die dit nu benoemt, heeft een punt. Toch zie je, in films als The Hunger Games en Star Wars: The Force Awakens, sterke vrouwelijke personages. Dat zijn rolmodellen voor vele vrouwen en meisjes,” zo stelt hij. “Zo lang dit soort films er blijven komen, verloopt dit organisch.”

Een kleine greep uit de #OscarsSoWhite-tweets:

Gevolgen

De vrees dat dit wel eens negatieve gevolgen kan hebben voor de samenleving, heeft hij niet. “Dat is ongeveer hetzelfde verhaal als bij geweld in films en de invloed daarvan. Uit onderzoeken is gebleken dat het waarnemen van geweld in films niet leidt tot gewelddadig gedrag. Tenzij je daar om psychische redenen vatbaar voor bent. Zo lang je opgevoed wordt met het idee dat de wereld erg divers is, en dus leert dat er verschillende mensen met verschillende culturen bestaan, voorzie ik geen problemen, ” concludeert hij.

In de onderstaande infographic zie je de resultaten uit het onderzoek

Infographic: Nick Kreukniet
Afbeelding: en.wikipedia.org