Het Japanse evenement PechaKucha is al over de hele wereld een traditie. Tien sprekers presenteren hun levensverhaal, passie en overtuiging aan de hand van een diavoorstelling. Op dinsdagavond 23 februari gaven zij het startschot voor de eerste Bredase editie van het jaar in poppodium Mezz.

“PechaKucha is overgekomen vanuit Japan, het betekent daar ‘prietpraat’. En dat is het ook, praten over je passie of bijzondere hobby. Aan de hand van twintig slides vertel je iedere twintig seconden je verhaal en zo blijft het kort, bondig maar toch inspirerend,” vertelt Dennis Elbers. Hij haalde PechaKucha voor het eerst naar Breda nadat hij de licentie voor het evenement bemachtigde. “Daarnaast ben ik ook presentator. Er moet tenslotte iemand zijn om de boel aan elkaar te praten. Ook help ik mee met het selecteren van sprekers, aangezien we niet veel aanmeldingen krijgen. Ik moet ook echt op zoek naar interessante mensen met aansprekende projecten.”

Presentator Dennis Elbers
Presentator Dennis Elbers

De Mezz zat dinsdagavond helemaal vol. Terwijl de eerste sprekers al bijna op moesten, stroomden de toeschouwers nog steeds binnen. Presentator Elbers bestormde enthousiast het podium en verwelkomde de vele bezoekers. “Jeetje, wat is het druk,” waren zijn eerste woorden. De toeschouwers stopten met praten en luisterden aandachtig. Ze waren hier vanavond gekomen voor een diverse mix van sprekers. Een kunstenaar, een filmmaker, een jonge ondernemer en ook nog een transgender.

Het verhaal van Joeri Teisman, een autoliefhebber, kreeg weinig reacties vanuit de zaal. “Waar gaat dit verhaal heen?” fluisterde een toeschouwer. Zijn passie voor auto’s vertelde hij aan de hand van foto’s van auto’s uit het buitenland. Maar doordat de dia’s na twintig seconden weer verdwijnen, maakte hij zijn speech steeds nét niet af. Andere keren was hij weer te vroeg klaar, wat resulteerde in gelach vanuit de zaal. Elbers vindt dat de manier van presenteren en vertellen niet veel uitmaakt. “Ook al vergeet je een stuk tekst; het maakt niet uit. Niemand die het weet. Het gaat erom dat wat je vertelt, uit het hart komt.”

René Strik kwam met een maatschappelijk verhaal. Hij vertelde over zijn transformatie van meisje naar jongen. Met behulp van persoonlijke foto’s nam hij het publiek mee door zijn levensverhaal.  “Ik merkte altijd al dat ik anders was. Maar het besef dat ik eigenlijk transgender ben, kwam pas later”, vertelde hij aan een doodstille zaal. De dia’s laten zijn uiterlijke veranderingen zien. Van jong meisje naar volwassen man. “Bij mijn operaties heb ik testosteron gekregen. Hierdoor beleef je gevoelens wat minder intens. Dus ja dames, jongens zijn simpeler.” Strik maakte zijn presentatie nóg persoonlijker door te laten horen hoe zijn stem is veranderd. Door het testosteron kreeg hij langzaam maar zeker een echte, zware mannenstem. Hij kon rekenen op het grootste applaus van de avond en liep lachend het podium af.

René strik vertelt over zijn transformatie
René Strik vertelt over zijn transformatie

“Iedereen heeft wel iets interessant te vertellen en dat realiseren we ons vaak niet”, concludeert presentator Elbers. “Het is moeilijk te zeggen wanneer een speech geslaagd is. Iedereen heeft tenslotte zijn eigen manier van presenteren en vertellen. De afwisseling en diversiteit zijn het belangrijkste.” Terwijl de sprekers van de avond beginnen met netwerken, verlaat de rest van de toeschouwers de zaal. De volgende editie van PechaKucha zal weer plaatsvinden in de Mezz op 24 mei.

Benieuwd naar hoe zo’n presentatie eruit ziet? Klik hier voor voorbeelden van eerdere edities!