Je herkent het wel: je eet rustig een broodje kebab met ietwat te veel uien en je laat een boer. Maar dan word je op de bon geslingerd omdat je openbaar boert. Een inwoner van Wenen kreeg hiervoor een boete van zeventig euro. Hoe zit het in Nederland met excentrieke boetes? Hier vijf stuks ‘dwaze boetes’.

  • Enveloppen weggooien in een vuilnisbak? Boete van honderdveertig euro!

1.

‘Even mijn oude enveloppen weggooien’, moet een man uit Ankeveen gedacht hebben toen hij zijn auto wilde opruimen. Helaas dacht de rechter daar iets anders over, want in zijn uitspraak zei hij: “In de vuilnisbak mag alleen zwerfafval.” Uiteindelijk krijgt de Ankevener honderdveertig euro boete, waarvan hij maar de helft hoeft te betalen mits hij zich twee jaar goed gedraagt.

  • Vierhonderdzestig euro voor tasje tussen de treindeur

2.

Een stel uit Amsterdam probeerde nog gauw de trein in te stappen ná het laatste fluitsignaal. Helaas voor het koppel bleef er een van hun papieren tasjes met een puntje tussen de deur hangen. “Ernstige verhindering”, laat de NS weten aan AT5. De twee konden uiteindelijk naar huis met een fikse boete van vierhonderdzestig euro.

  • Snel naar huis om Studio Sport te kijken? Dat is dan een boete én een cursus Educatieve Maatregel Gedrag (EMG)!

3.

115 kilometer per uur rijden op een weg waar zeventig is toegestaan? Inhalen over doorgetrokken streep? Geen richting aangeven? Bumperkleven? Toch nog Studio Sport mee kunnen pakken? Dat kan, maar dan krijg je wel een drie dagen durende EMG en Verkeer van zo’n duizend euro met een fikse boete erbij. Waarschijnlijk heeft de Amsterdammer Studio Sport toch nog terug moeten kijken op Uitzending Gemist.

  • €209,- voor kipnappen

4.

Dan wil je eens iets goeds doen voor het welzijn van een kip, krijg je ’n boete van €209,-. De studenten van een theaterschool mochten beslissen over de kip die in een opgesloten hok in hun school leefde; mag Jip de Kip blijven leven, of moet hij worden geslacht? Een 21-jarige dierenactiviste ontvoerde de kip in de hoop met studenten te kunnen praten over voedsel en herkomst van het vlees. Die kipnapping kostte de jonge dierenactiviste uiteindelijk €209,-.

  • Gemeente irriteren? Driehonderdduizend euro boete en gegijzeld

5.

Jij irriteert mij? Dan irriteer ik jou! De Gemeente Dordrecht heeft achthonderdduizend euro gevorderd van ene meneer Karasahin, die vier jaar geleden een conflict kreeg met de gemeente over illegale kamerverhuur. Tevens heeft de Gemeente Dordrecht beslag gelegd op tientallen panden van Karahasin’s bedrijf en heeft justitie twintigduizend euro cash uit zijn kantoor gehaald. Daar liet de Dordtenaar het niet bij zitten. Als tegenreactie schreef hij bijna vierduizend bezwaarschriften en verzoeken, waarvan er elke week nog tientallen van bij komen. Blijft de vluchtige schrijver meer dan twee brieven per maand schrijven? Dan mag hij voor elke te veel verstuurde brief één dag de cel in. Daarbovenop moet hij voor die brieven ook nog een dwangsom betalen. Die ligt intussen al op het maximum van driehonderdduizend euro.