In Hamburg zijn de koffiecups van Nespresso verboden, omdat er aluminium in zit. Dat is niet goed voor het milieu. Voor het Nederlandse hoofdkantoor is het onduidelijk waarom de koffiecups in de Duitse stad verboden zijn. Volgens Gerard Kuipers, directeur bij Dusseldorp, wordt er wel degelijk gelet op de duurzaamheid van de producten.

Dusseldorp is het afvalverwerkingsbedrijf van Nespresso. Het bedrijf krijgt iedere dag te maken met de cups die gerecycled worden. Kuipers vindt het vreemd dat het in Hamburg verboden is: ”Ik denk dat ze in Hamburg niet klaar zijn met dit verhaal, want het klopt niet. Het materiaal kan namelijk prima hergebruikt worden.” In Hamburg zijn er andere inzamelmethodes dan in Nederland, legt de directeur uit: ”In Nederland worden de capsules ingezameld. Bij het kopen van Nespressocapsules krijg je er een gratis plastic zak bij. Het is de bedoeling dat kopers daar de capsules in doen en deze bij hun volgende bestelling weer inleveren.”

Duurzaamheid

Er zijn meerdere manieren om de cups in te leveren. Simone Lemmens, medewerker van Nespresso, zegt dat het bij een Kiala-punt kan worden ingeleverd. Kiala-punten zijn meerdere openbare punten in Nederland waar je een pakketje kan ophalen en/of afgeven. Daarnaast kan het naar de winkels zelf worden terug gebracht. Ook de werknemer vertelt dat het Nespresso Nederland onduidelijk is waarom Hamburg dit besluit heeft genomen. ”Duurzaamheid staat bij ons centraal en dat is de kern van alles wat wij doen. Bovendien maken wij samen met Hamburg deel uit van het Duales System Deutschland. Hiermee wordt onder andere bedoeld dat klanten op een eenvoudige manier hun capsules kunnen inleveren bij het nationale afvalsysteem, wat moet leiden tot een hoog recyclepercentage”, vertelt Lemmens. Daarnaast zegt ze geen idee te hebben waarom Hamburg het capsulegebruik verboden heeft. Er wordt nog gewacht op een verklaring van het hoofdkantoor en daar wordt weer gewacht op meer informatie vanuit het kantoor in het buurland.

Capsules in Nederland

In 2014 is gebleken dat Nederlanders 2,4 koppen koffie per dag drinken. De kans dat Nederland de aluminiumcapsules gaat verbieden is volgens Kuipers klein. Hij denkt juist dat Nederland erg positief is tegenover het gebruik van aluminium omdat het makkelijk te hergebruiken is. Nespresso gebruikt als enige aluminium omdat  de aroma’s dan goed bewaard blijven. Het aluminium dat teruggebracht wordt, gaat de aluminiumkringloop in om te zorgen dat het opnieuw gebruikt kan worden. Ook Lemmens kan zich niet voorstellen dat het in ons kleine landje verboden wordt, maar daar mag ze verder geen concrete uitspraken over doen omdat het bedrijf er intern nog mee bezig is.