Voetbal kijken in een café, op een plein of gewoon thuis, dat kennen we allemaal. Maar voetbal kijken in een bioscoop, dat zullen veel mensen nog niet hebben meegemaakt. Pathé maakte dit mogelijk voor de wedstrijd PSV tegen Atlético Madrid. 

“Sinds de bioscopen van 35 millimeterfilms zijn overgestapt naar digitaal zijn er veel meer mogelijkheden, die we dan ook graag benutten”, vertelt Bart van Boom, theater-manager van Pathé Eindhoven. “De eerste keer dat we voetbal uitzonden was met de finale van de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en FC Groningen. Eigenlijk deden we dit als een soort geintje, maar het sloeg aan bij het publiek. Dit was dan ook een succes, de sfeer in de bioscoop vond ik te vergelijken met die in het stadion. Met deze Champions League-wedstrijd tussen PSV en Atlético hebben we eigenlijk dezelfde insteek. De tickets zijn gratis en waren al snel vergeven. Daarom hebben we besloten om het niet alleen in Eindhoven uit te zenden, maar ook in de bioscopen in Tilburg en Helmond. Deze kaartjes waren trouwens ook zo de deur uit.”

De aftrap
De bioscoopzaal zit halfvol wanneer de bal wordt afgetrapt door PSV. In het publiek zitten voornamelijk vaders en opa’s met kinderen en kleinkinderen. “Het is weer eens iets anders dan thuis voor de buis en het is uiteraard een leuk uitstapje. Zeker met de kleinkinderen erbij”, vertelt een van de bezoekers. Ook zitten er groepjes jongeren in de zaal, die om het kwartier weer even bespreken wie er aan de beurt is om bier te halen. De deuren van de zaal blijven bewust open, zodat er de mogelijkheid is in en uit te lopen en men makkelijk richting de bar op de gang kan.

Aan de deur staat Pathé-medewerker Guy van Huijgevoort. “Ik heb mezelf hier niet ingepland. Ik heb gewoon geluk. M’n collega’s zijn op het moment namelijk zalen aan het schoonmaken.”

Op het puntje van de stoel
Tijdens het eerste kwartier van de wedstrijd komen er nog enkele bezoekers binnendruppelen. Toch blijven er ondanks de uitverkochte zaal nog aardig wat stoelen leeg. De spanning in de zaal loopt daarentegen met de minuut op en er beginnen steeds meer voetbalfans mee te klappen en joelen. Tijdens de rust (0-0) snellen de bezoekers zich naar de bar, of lopen ze naar buiten om een sigaret te roken en de eerste helft te bespreken. 

Bij aanvang van de tweede helft zoeken de supporters hun plaatsje weer op. Een aantal kinderen loopt alvast vooruit, omdat hun vader nog even een biertje haalt. Als PSV-speler Gastón Pereiro in de zeventigste minuut met een rode kaart het veld moet verlaten, wordt het aanzienlijk stiller in de zaal. De bezoekers kruipen op het puntje van hun stoel. Na twintig bewogen minuten en drie minuten blessuretijd klinkt het fluitsignaal (0-0). De toeschouwers klappen en vallen terug in hun stoel. Na kort bekomen te zijn van de wedstrijd schuifelen de bioscoopgangers de zaal uit en wordt het duel onderling nabesproken. “Het was een spannende wedstrijd en ondanks dat er geen goals zijn gevallen, zijn we tevreden met de uitslag”, vertelt een van de PSV-supporters.

Music:
“Son of a Rocket” Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/