Louis van Gaal heeft gisteren de journalisten weer aan het lachen gemaakt met zijn uitspraak dat zijn spelers ‘geil’ moeten zijn. Al langere tijd is de discussie gaande of het wel of niet gezond is voor spelers om seks te hebben voor een wedstrijd. Melanie van Heijst, arts seksuoloog, over hoe het nu precies zit.

Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van seks voor een sportwedstrijd. Uit onderzoek van de Colorado State University onder een groep fitte mannen tussen de 18 en 45 jaar is gebleken dat seks geen verschil maakt voor de fysieke prestaties van de sporters. Het zit voornamelijk tussen de oren. Maar er zijn ook onderzoeken die aantonen dat seks voor wedstijd wel degelijk effect heeft.

Positieve en negatieve gevolgen
Melanie van Heijst, arts seksuoloog, kan zich vinden in beide kampen. ‘Een positief effect ervan is voornamelijk dat sporters meer ontspannen de wedstrijd in gaan. Dit is vooral het geval bij mannen.’ Van Heijst denkt dat komt omdat mannen na seks hun ‘lading’ kwijt zijn en daardoor relaxter een wedstrijd in kunnen gaan. ‘Maar het hangt ook erg af van de omstandigheden om een wedstrijd heen’, vertelt Van Heijst. Dus welke sport het is of hoe belangrijk de wedstrijd is.

Er zijn ook negatieve effecten aan het hebben van seks voor de wedstijd waar Van Heijst het mee eens is. ‘Tijdens de seks komen neurotransmitters vrij waardoor je meer zin krijgt om te ontspannen en geen zin meer hebt om je in te spannen.’ Een ander negatief effect is dat je bij het hebben van seks calorieën verbrandt waardoor je minder energie over hebt om aan een sportwedstrijd te beginnen. Voor de wedstrijd even wat tijd doorbrengen met je partner vindt Van Heijst een goed idee. ‘Maar je moet niet de hele nacht bezig zijn.’